Guvernul acordă alocaţii lunare de 750 lei pentru asistenţi. Apare biletul unic de transport interurban

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Executivul va adopta o OUG prin care asistenţii care se ocupă de persoanele cu handicap vor primi o alocaţie lunară de 600 de lei pentru îngrijirea unui adult cu grad de handicap accentuat, şi 750 de lei, pentru îngrijirea unui adult cu handicap grav.

17 iul. 2018, 13:02
Guvernul acordă alocaţii lunare de 750 lei pentru asistenţi. Apare biletul unic de transport interurban

„O alta schimbare priveşte introducerea unei alocaţii lunare, pentru asistentul personal profesionist, care are în îngijire un adult cu handicap, astfel încat acesta să poată asigura condiţii de locuit, hrană şi îmbrăcăminte. Astfel, asistentul care îngrijeşte un adult cu handicap accentuat, va primi 600 de lei pe lună, iar unul care îngrijeşete un adult cu handicap grav, va primi 750 de lei pe lună. Aceasta alocaţie se adaugă salariului asistentului personal profesionist”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

O altă măsură introdusă prin această ordonanţă de urgenţă este crearea biletului unic de transport interurban, pe care utilizatorul îl poate folosi atât pe tren, cât şi pe autobuz.

„Biletul unic de transport interurban este, de asemenea, introdus prin această ordonanţă de urgenţă. Până acum biletele de transport erau tipărite de operatorul de transport şi asigurau călătoria fie doar cu trenul, fie doar cu autobuzul. De acum beneficiarul acestui tichet de călătorie va putea folosi combinat tipurile de transport.”, a menţionat prim-ministrul.

De asemenea, organizaţiile neguvernamentale care se ocupă de persoanele cu dizabilităţi vor avea un procent al fondurilor nerambusabile cresct de la 90% la 98%, pentru proiectele realizate de aceste ONG.

„În materia proiectelor nerambusabile, pentru proiectele ONG-urilor cu activitate în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi, se va modifica procentul de finanţare. De exemplu, dacă până acum acest procent era de 90%, acum va fi de 98%. cu alte cuvinte, încercăm să susţintem ONG-urile, să se implice şi mai mult, în condiţiile în care am observat că acestea nu accesau fonduri nerambusabile, pentru că nu aveau cota de 10% necesară co-finanţării, iar banii rămâneau de foarte multe ori necheltuiţi.”, a conchis Dăncilă.