Iohannis, după ceremonia de învestire: Avem o criză de ÎNCREDERE a cetăţeanului în politicianul pe care l-a ales

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la sfârşitul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură a miniştrilor din Cabinetul Cioloş, că "societatea se schimbă şi se schimbă aşteptările societăţii şi dacă diferenţa dintre aşteptări şi realitate este prea mare, intervine criza".

17 nov. 2015, 18:03
Iohannis, după ceremonia de învestire: Avem o criză de ÎNCREDERE a cetăţeanului în politicianul pe care l-a ales

„Avem o criză de încredere a cetăţeanului în politicianul pe care l-a ales să-i reprezinte interesele. Încrederea este bunul cel mai valoros în politică. Se câştigă greu, dar se pierde uşor. Aceasta ne-a dus în situaţia în care suntem acum. Românii mi-au spus în Piaţă că sunt nemulţumiţi de actuala clasă politică. Politică fără partide nu se poate, dar nici democraţie fără popor nu se poate”, a precizat Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Guvernul Cioloş a depus jurământul la Cotroceni. Iohannis: Acest Cabinet are absolut toată legitimitatea de a guverna

Totodată, şeful statului a precizat cum a ajuns să îl desemneze premier pe Dacian Cioloş.

„Dacă politicienii se îndepărtează de alegători atunci apare o situaţie similiară cu cea prezentă. Constatăm o înstrăinare între alegători şi clasa politică. Aşa s-a făcut că niciun partid nu a propus un politician care să fie premier. Aşa am ajuns să propun un independent premier, cu recomandarea de a pregăti un Guvern independent politic. Acesta este o şansă pentru România„, a mai spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis i-a felicitat pe prim-ministrul Dacian Cioloş şi pe ceilalţi membri ai noului guvern pentru curajul de care au dat dovadă, preluând portofoliul unui minister.

„Vă felicit că aţi primit un vot hotărât în Parlament. Dar, vă felicit şi pentru curajul de a prelua portofoliul. Politicienii vă vor spune că nu-i reprezentaţi, dar este o eroare. Acest guvern are absolut toată legitimitatea. A primit-o prin votul de învestitură din Parlament. (…) Este un pas, va dura un an de zile, folosiţi acest an din plin. Doamnelor şi domnilor, un an de zile este puţin, foarte puţin în politică, dar suficient de lung pentru a guverna România bine. (…) Vă doresc mult succes, a mai spus Klaus Iohannis în discursul ţinut cu ocazia ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Cabinetului Cioloş.

Primul care a depus jurământul a fost noul premier, Dacian Cioloş, urmat de vicepremierii Vasile Dâncu şi Costin Grigore Borc.