Iranul probabil minte cu privire la doborârea unui avion american de spionaj

Iranul probabil minte cu privire la doborârea unui avion american de spionaj de ultimă generaţie (US RQ-170 Sentinel), ce a intrat neautorizat în partea de est a ţării duminică, potrivit businessinsider.com.

RomaniaTV.net
05 dec. 2011, 16:29
Iranul probabil minte cu privire la doborârea unui avion american de spionaj

Este pentru a doua oară când Iranul declară că a doborât un avion american UAV şi nu reuşeşte să aducă şi dovezi.

În mare, versiunea oficială a Teheranului despre doborârea dronei sună cam aşa: Forţele iraniene au doborât duminică un avion american fără pilot, ce a intrat neautorizat în partea de est a ţării. Anunţul a fost făcut de postul de televiziune arab Al Alam, care a citat o sursă militară anonimă, precizând că este vorba de o dronă RQ-170. „Drona a suferit pagube minime şi a fost confiscată”, se arată în ştire.

Bussiness Insider semnalează însă două neconcordanţe cu privire la acest incident: în primul rând, drona RQ-170 are navigaţie autonomă, ceea ce înseamnă că nu există un semnal operator care poate fi blocat, după cum susţin iranienii, şi în al doilea rând, dronele americane sunt programate să zboare pe o rută statică sau chiar să se întoarcă la bază dacă pierd contactul cu semnalele de navigaţie.

Aceste detalii arată ce probabil Iranul a dat peste încă o dronă de clasă RQ, dar în niciun caz atât de avansată ca RQ-170.