Klaus Iohannis: Femeile din mediul antreprenorial se confruntă cu probleme grave şi au acces dificil la finanţare

Preşedintele Klaus Iohannis spune că femeile se confruntă în mediul antreprenorial cu o serie de probleme grave, au acces dificil la resurse de finanţare şi resimt lipsa unor reţele de susţinere profesională, iar prezenţa lor este mult mai redusă în zonele de decizie şi management în raport cu bărbaţii. El a mai arătat că în România este nevoie de accelerarea ritmului de recuperare a decalajelor, în primul rând prin schimbarea mentalităţilor, dar şi prin abordarea integrată şi multidimensională a politicilor privind egalitatea de gen.

01 nov. 2017, 08:49
Klaus Iohannis: Femeile din mediul antreprenorial se confruntă cu probleme grave şi au acces dificil la finanţare

Klaus Iohannis a spus, la Conferinţa femeilor francofone, că femeile care lucrează în economie, cercetare şi dezvoltare, cele care devin antreprenori şi cele care aspiră să se lanseze în afaceri reprezintă modele pentru generaţia tânără şi pot împărtăşi experienţe extrem de valoroase, dar, cu toate acestea, femeile se confruntă în mediul antreprenorial cu o serie de probleme grave, au acces dificil la resurse de finanţare şi resimt lipsa unor reţele de susţinere profesională.

Prezenţa femeilor este mult mai redusă în zonele de decizie şi management în raport cu bărbaţii, iar ele sunt victimele unor stereotipuri şi prejudecăţi legate de rolurile şi abilităţile lor în familie, economie, dar şi în societate.

„În aceste două zile, dumneavoastră, autorităţi şi instituţii publice, reprezentanţi ai mediului privat ori asociativ, sunteţi invitaţi să analizaţi constrângerile de natură economică, culturală, socială şi educaţională care afectează antreprenoriatul feminin. Plasată sub inspirata deviză Femeile se afirmă, Conferinţa de la Bucureşti urmăreşte să fructifice exemplele femeilor de succes, care au reuşit să aducă valoare adăugată sferei economice prin forţe proprii, cu perseverenţă, creativitate şi inovaţie. Salut propunerea ca la această conferinţă să se lanseze o reţea a antreprenoriatului feminin francofon, care astfel îşi poate consolida şi valorifica mai bine identitatea”, le-a spus Iohannis participanţilor la conferinţă, potrivit News.ro.

Preşedintele a mai spus că egalitatea de gen este una dintre valorile noastre principiale, alături de idealurile de libertate şi prosperitate şi crede „cu tărie” că egalitatea între femei şi bărbaţi constituie un pilon al societăţii orientate spre viitor, pentru care avem datoria de a acţiona zi de zi, fiecare dintre noi, iar în România este nevoie de accelerarea ritmului de recuperare a decalajelor, în primul rând prin schimbarea mentalităţilor, dar şi prin abordarea integrată şi multidimensională a politicilor din domeniu.

„Ţara noastră a făcut deja paşi importanţi pentru angajamentul pe care l-am asumat cu acel prilej, de a înfiinţa noua profesie de expert în egalitate de şanse. Cu toate că în România s-au făcut progrese importante pentru atingerea obiectivelor egalităţii de şanse, suntem conştienţi de nevoia accelerării ritmului de recuperare a decalajelor, în primul rând prin schimbarea mentalităţilor, dar şi prin abordarea integrată şi multidimensională a politicilor din domeniu, inclusiv în sprijinirea antreprenoriatului feminin. (…) De o sută de ani, România a dat politicii, culturii, ştiinţei, educaţiei şi sportului o serie de importante personalităţi feminine. Avem datoria să onorăm această preţioasă contribuţie, făcând din egalitatea de gen una dintre marile împliniri ale lumii, o preţioasă moştenire pentru generaţiile care vor urma”, a adăugat preşedintele.