Klaus Iohannis: Într-un stat de drept, persoane urmărite penal, condamnate penal nu trebuie să aibă funcţii de conducere în stat

Preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat pe gimnaștii Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu și Larisa Iordache în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni, înainte de plecarea la Montreal, la Campionatele Mondiale de Gimnastică (2-8 octombrie). Cu această ocazie, el a declarat că Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb trebuiau demise sau retrase din funcţii. "Aştept ca premierul să mă consulte dacă are nevoie de un sfat bun în privinţa miniştrilor cercetaţi penal", a spus Klaus Iohannis.

RomaniaTV.net
26 sept. 2017, 16:40
Klaus Iohannis: Într-un stat de drept, persoane urmărite penal, condamnate penal nu trebuie să aibă funcţii de conducere în stat

Klaus Iohannis a declarat despre situaţia miniştrilor Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb:

Vă amintiţi poziţiile mele anterioare în cazuri similare.

Într-un stat de drept, persoane urmărite penal, condamnate penal, nu trebuie să aibă funcţii de conducere în stat.

Da, doamnele ministru Shhaideh şi Plumb trebuiau retrase.

Primul ministru nu a înţeles că trebuie întărit statul de drept.

Ministrul Justiţiei a vorbit din poziţia sa de profesor universitar. Din poziţia de ministru trebuia să vină cu un act care să corecteze problema discutată.

Am încredere în CSM. Arată că există opinii şi că se discută.

Sunt mulţumit de activitatea DNA.

Faptul că Justiţia trebuie să suporte intervenţii din partea unor politicieni, unii din ei cu influenţă, nu ţine de activitatea CSAT.

Mi se pare o greşeală fundamentală înlăturarea preşedintelui din numirea procurorului general. Preşedintlee este garantul că lupta anticorupţie nu este subordonată politic.

Al doilea lucru grav mi se pare subordonarea Inspecţiei Judiciare Ministerului Justiţiei, care este eminamente politic, şi nu CSM, care este independent.

De la alegeri încoace, un număr mare de politicieni atacă Justiţia, încercând să inducă ideea că Justiţia nu fincţionează.

Mulţi dintre ei sunt judecaţi sau chiar condamnaţi penal.

Am avertizat acum un an că se va ajunge în situaţia ca oameni condamnaţi penal să ajungă să conducă statul,iată că am avut dreptate.

Politicienii nu au ce caută în discuţiile despre Inspecţia Judiciară.

Aştept ca premierul să mă consulte dacă are nevoie de un sfat bun în privinţa miniştrilor cercetaţi penal.

Nu politicienii judecă dacă cineva este vinovat sau nu.

 

–––––

Am ţinut în mod special să vă înmânez medaliile astăzi, înainte de a pleca spre Campionatele Mondiale de Gimnastică de la Montreal.

În semn de apreciere pentru talentul și profesionalismul puse în slujba sportului românesc, președintele Klaus Iohannis a înmânat Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer Cătălinei Ponor și lui Marian Drăgulescu, precum și Ordinul „Meritul Sportiv”, Clasa a III-a, cu o baretă, Larisei Iordache.