Muşcătura unei căpuşe poate să-ţi compromită concediul. Vezi cum să te fereşti de ea

Stim sa ne ferim de tantari, de muste, molii, de taratoare, dar putina lume stie cum isi poate compromite concediul, in cazul unei muscaturi de capusa. Capusele se dezvolta pe animale, de unde evadeaza uneori, urcand pe plante, chiar si in pomi, iar de acolo iti cad pe piele cand nici nu te astepti.

27 iul. 2014, 18:27
Muşcătura unei căpuşe poate să-ţi compromită concediul. Vezi cum să te fereşti de ea

Bolile transmise de capuse au fost documentate in Romania inca din secolul al XIX-lea. Cele mai grave se refera la encefalita, virusul febrei hemoragice, boala Lyme, febra tifoida. Afectiunile mai putin grave privesc leziuni ale pielii sau simple iritatii locale care uneori trec chiar si netratate dupa 10-15 zile, daca ai reusit sa extragi capusa din piele, potrivit ziare.com.

CITEŞTE ŞI: Te-a muşcat o căpuşă? Cum se depistează boala Lyme

In momentul cand ai ajuns sa simti mancarime, cea mai mare greseala este sa reactionezi manevrand necontrolat cu mana. Capusa se infige in piele numai cu trompa si de aceea se poate rupe usor. Odata rupta, indepartarea ei nu mai este la indemana omului de rand. Devine necesara o mica interventie chirurgicala, cu care ocazie medicul asigura masurile pentru a evita raspandirea infectiei.

CITEŞTE ŞI: Prima broşură pentru copii cu sfaturi de protecţie anti-căpuşe

In cazul in care nu vrei sa mergeti la medic, nu trebuie decat sa actionezi cu o penseta fina, apucand de la baza partea exterioara a corpului capusei si rotindu-l usor, ca pentru a-l desuruba. Tragand cu brutalitate, corpul insectei se rupe, rotindu-l se poate extrage.

Daca a aparut febra, consultul medical urgent este cu atat mai mult necesar, cu cat febra poate prevesti boli grave.

VEZI ŞI: Vrei să afli dacă ai fost muşcat de o căpuşă care poate cauza boala Lyme? Fă-ţi un TEST GRATUIT