Numărul firmelor aflate în insolvenţă, în scădere cu 10% în 2016, anunţă BNR

În România existau aproape 40.000 de firme în insolvență, în luna septembrie a acestui an, cu 10% mai puțin decât în aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor raportului asupra stabilității financiare, prezentat marți de viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Liviu Voinea.

13 dec. 2016, 11:35
Numărul firmelor aflate în insolvenţă, în scădere cu 10% în 2016, anunţă BNR

În septembrie 2015, numărul firmelor nou intrate în insolvență era de aproape 8.000, scrie News.ro.

Evoluția pozitivă a apărut în contextul în care, în 2015, disciplina financiară a companiilor nefinanciare în raport cu alte firme și cu statul s-a deteriorat.

„Volumul restanțelor totale ale firmelor private a crescut cu 2,7% în termeni anuali, de la 74,5 miliarde lei în anul 2014, la 76,5 miliarde lei. S-au majorat arieratele față de bugetul de stat și al celor față de alți creditori comerciali”, a afirmat Voinea.

Viceguvernatorul a avertizat că incertitudinile privind construcția bugetară, cadrul legislativ incert în domeniul financiar-bancar și creditele în valută, în condițiile deteriorării încrederii investitorii în economiile emergente, pot reprezenta riscuri la adresa stabilității financiare a României. 

BNR: Legea dării în plată şi Legea conversiei, riscuri mai mici pentru stabilitatea financiară