Peste 130 de INCENDII de pădure au izbucnit în Spania. Sute de pompieri şi militari acţionează

Sute de pompieri, militari și voluntari acționează pentru stingerea a peste 130 de incendii de pădure în nordul Spaniei, dar eforturile lor sunt mult îngreunate de rafale violente de vânt, care pot ajunge până la 110 kilometri pe oră.

28 dec. 2015, 19:27
Peste 130 de INCENDII de pădure au izbucnit în Spania. Sute de pompieri şi militari acţionează

Cea mai afectată regiune este Cantabria, unde numărul incendiilor este de 82 și 2.000 de hectare de vegetație ‘de o valoare ecologică extraordinară’, aparținând unor parcuri naturale, au fost distruse de flăcări în ultimele două săptămâni, după cum au informat autoritățile regionale.

Președintele regiunii, Miguel Angel Revilla, în opinia căruia ’99 % din incendii sunt provocate’, a declanșat un plan de urgență. ‘Există piromani care profită de condițiile climatice nemaiîntâlnite în Cantabria’, zonă în care nu a mai plouat din septembrie și temperaturile medii au fost de 23 de grade Celsius, a detaliat el.

Armata a trimis în partea cea mai greu încercată din Cantabria 287 de militari cu 28 de cisterne, a căror misiune se anunță dificilă dacă se adeveresc prognozele de vânt puternic, temperaturi ridicate pentru această perioadă a anului și absență a umidității, factori care contribuie la propagarea focului.

În regiunea Asturia, în jur de 200 de persoane se luptă luni cu 49 de incendii de pădure, dintre care 19 sunt deja sub control, a anunțat Serviciul pentru Urgențe din acest principat din nordul Spaniei, care a făcut apel la sprijinul forțelor armate.

Flăcările fac ravagii și în Țara Bascilor, precum și în Navarra, unde două focare de incendiu, care fuseseră puse sub control dar nu stinse complet, s-au reactivat.

Peste 54.000 de hectare de păduri și culturi agricole au fost distruse de flăcări în 2015, de două ori mai mult decât suprafețele devastate în cei doi ani precedenți (2014 și 2013) împreună, a menționat Ministerul Agriculturii de la Madrid.