Protestele izbucnite în sud-estul Turciei, după demiterea din funcţie a 28 de primari, au degenerat în violenţe

Protestele izbucnite în sud-estul Turciei, după demiterea din funcţie a 28 de primari, au degenerat în violenţe, iar forţele de ordine au dispersat mulţimea cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene, relatează BBC News.

11 sept. 2016, 17:02
Protestele izbucnite în sud-estul Turciei, după demiterea din funcţie a 28 de primari, au degenerat în violenţe

Circa 200 de oameni au protestat în faţa Primăriei din oraşul Suruc, dar au fost dispersaţi de forţele de ordine.

În provincia Hakkari, patru persoane, inclusiv un viceprimar, au fost arestate în urma unor ciocniri cu poliţia.

Potrivit presei turce, internetul şi alimentarea cu electricitate au fost întrerupte în oraşele afectate de proteste.

Autorităţile turce au revocat duminică din funcţie 28 de primari din comune din sud-estul ţării, regiune cu populaţie majoritar kurdă, acuzându-i că au legături cu separatiştii sau cu autorii tentativei de puci din 15 iulie.

Douăzeci şi patru dintre localităţile unde primarii au fost demişi erau administrate de Partidul Democratic al Poporului (HDP, pro-kurd), care a denunţat o „lovitură de stat administrativă.

„Această reorganizare ilegală, care dispreţuieşte voinţa poporului şi face inutile autorităţile locale alese şi instituţiile nu are pentru noi nicio bază:, a anunţat HDP, al treilea partid ca susţinere în ţară, care neagă orice legături cu separatiştii din PKK.

„Această decizie ilegală şi arbitrară va duce la o intensificare a problemelor actuale din satele kurde, iar problema kurdă va deveni de nerezolvat”, a adăugat formaţiunea, potrivit news.ro.

Ceilalţi patru primari vizaţi – trei din partidul preşedintelui recep Tayyip Erdogan, AKP, şi unul din Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP) – au fost acuzaţi de presupusele legături cu imamul de opoziţie Fethullah Gulen, pe care Guvernul îl acuză că s-a aflat în spatele tentativei de puci din 15 iulie.