Scrisori cu pulberi suspecte în consulate din Turcia: 24 de persoane afectate

În total, 24 de persoane se aflau sub observaţie medicală sâmbătă după ce cinci consulate din Istanbul ale unor ţări membre ale coaliţiei antijihadiste - între care SUA şi Franţa - primiseră vineri scrisori conţinând un praf suspect, a anunţat sâmbătă Ministerul turc al Sănătăţii, citat de AFP. 

26 oct. 2014, 05:51
Scrisori cu pulberi suspecte în consulate din Turcia: 24 de persoane afectate

Cinci cetăţeni străini şi 19 turci au intrat în contact cu plicurile respective, ei fiind în prezent sub supraveghere în clinici specializate. Starea sănătăţii lor este bună, a precizat ministerul. 

Vineri, 16 persoane fuseseră plasate sub observaţie, iar echipe de securitate turceşti interveniseră în cele cinci consulate vizate – ale Germaniei, Belgiei, Canadei, SUA şi Franţei – pentru a proceda la teste şi prelevări ale pudrei galbene conţinute de scrisori. 

Doar o persoană, care lucrează la consulatul canadian, a fost ‘expusă direct’ substanţei respective când a deschis plicul, al cărei conţinut este în curs de analiză, au precizat autorităţile, adăugând că rezultatele analizei vor fi cunoscute luni. 

Consulatele au fost închise publicului în timpul intervenţiei echipelor de securitate. 

Potrivit canalului de televiziune NTV, echipele specializate în riscul chimic şi bacteriologic au procedat, de asemenea, la teste într-un oficiu poştal al districtului Beyoglu din Istanbul 

Această alertă intervine într-un moment în care numeroase ţări occidentale şi-au întărit măsurile de securitate împotriva eventualelor ameninţări emanate de grupul jihadist Statul Islamic (SI), care asediază de o lună oraşul sirian cu populaţie majoritar kurdă Kobane, situat în apropierea frontierei cu Turcia. 

Miercuri, un canadian de 32 de ani, suspectat că a vrut să se alăture unei filiere jihadiste, a ucis un soldat care făcea de gardă în faţa unui monument comemorativ în Ottawa, capitala Canadei, pătrunzând ulterior în Parlament, unde a fost împuşcat de şeful securităţii după un schimb de focuri. 

Joi, un alt susţinător al jihadului a agresat doi poliţişti la New York, înainte de a fi doborât.