SUA au livrat muniţie luptătorilor Coaliţiei Arabe Siriene pentru a lupta împotriva Statului Islamic

Statele Unite ale Americii au livrat din nou muniție luptătorilor Coaliției Arabe Siriene care luptă împotriva grupării jihadiste Statului Islamic (SI) din nordul Siriei, continuând o strategie care inițial a îngrijorat Turcia, a declarat duminică pentru Reuters un oficial american.

16 nov. 2015, 09:09
SUA au livrat muniţie luptătorilor Coaliţiei Arabe Siriene pentru a lupta împotriva Statului Islamic

Aceasta este pentru a doua oară când SUA au decis să înarmeze Coaliția Arabă Siriană, formată din circa 10-12 grupuri din care fac parte aproximativ 5.000 de luptători. Coaliția colaborează cu luptătorii kurzi și cu alții pentru a recuceri teritoriile controlate de Statul Islamic.

Nu este imediat clar cine a transportat muniția în Siria, însă oficialul a afirmat sub rezerva anonimatului că trupele americane nu le-au introdus în țară.

Prima livrare de muniții de către SUA destinată Coaliției Arabe Siriene a avut loc pe 11 octombrie, armele fiind parașutate. Acest lucru a ridicat întrebări în legătură cu modul în care Statele Unite ar putea fi sigure că armele au ajuns la persoanele potrivite, în pofida asigurărilor date de Pentagon.

Citeşte şi 22 de lovituri aeriene contra Statului Islamic în Irak

Aliatul NATO, Turcia, care este îngrijorată de un posibil avans al miliției kurde siriene YPG, și-a exprimat nemulțumirea după prima livrare de muniții pe calea aerului. Ankara l-a convocat pe ambasadorul american pentru a-și exprima îngrijorarea că armele parașutate de Washington ar fi putut ajuta milițiile kurde siriene. Turcia, unde există o importantă minoritate kurdă, este împotriva înarmării acestor miliții, deși ele au reprezentat cea mai eficientă forță aliată a SUA împotriva Statului Islamic din Siria.

Statele Unite au anunțat de asemenea că vor trimite forțe speciale în următoarele săptămâni în nordul Siriei pentru a consilia acești luptători ai opoziției în lupta împotriva grupării teroriste Statul Islamic.