Turcan: PNL va depune moţiune de cenzură pe cele două ordonanţe în secunda doi în care Guvernul le va emite

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, joi, că partidul pe care îl conduce a decis depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului pe cele două ordonanțe privind grațierea și modificarea Codului Penal, "în secunda doi" în care Executivul le va adopta.

26 ian. 2017, 12:52
Turcan: PNL va depune moţiune de cenzură pe cele două ordonanţe în secunda doi în care Guvernul le va emite

„Azi (n.r. – joi), PNL a decis depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului pe cele două ordonanțe privind grațierea și modificarea Codului Penal. Vom face lucrul acesta în secunda doi în care Guvernul va emite aceste ordonanțe„, a spus Raluca Turcan, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că decizia PNL are ca argument faptul că cele două ordonanțe nu fac parte din programul de guvernare cu care PSD și guvernul a fost învestit.

„În perioada campaniei electorale nu s-a vorbit nicio secundă despre grațiere și modificarea Codului Penal. În audierile miniștrilor, în prezentarea programului de guvernare nu s-a discutat despre grațiere și modificarea Codului Penal. Acestea sunt două demersuri orientate spre satisfacerea demersurilor unui grup clientelar din PSD și pentru albirea președintelui PSD, Liviu Dragnea”, a adăugat liderul liberal.

Raluca Turcan a afirmat că rostul moțiunii de cenzură este de a atrage atenția opiniei publice că actualul guvern „derapează de la programul de guvernare asumat”.

Inițiativa Guvernului de a pune înaintea bugetului de stat ordonanțe privind grațierea și modificarea Codului Penal pentru clientela politică arată că de fapt guvernul nu este preocupat de problemele reale pe care le-a clamat în campania electorală, ci de interesele celor care gravitează în jurul grupului de decizie. (…) În momentul în care vom realiza că prioritatea majorității parlamentare și a guvernului e de a salva hoții din pușcărie, vom depune moțiune de cenzură. În secunda doi. Nu vom avea nici cea mai mică reținere să nu ne luptăm cu toate instrumentele parlamentare împotriva unui abuz la adresa oamenilor cinstiți din această țară”, a susținut Raluca Turcan.

Ea a mai spus că cele două ordonanțe reprezintă „o sfidare la adresa întregii națiuni”.

„Românii cinstiți nu vor să vadă legi făcute pentru un grup restrâns, ci așteaptă să vadă legi făcute pentru cei mulți, pentru cei care respectă legea și care plătesc taxe și impozite. Aici vorbim despre supremația legii, ori legea trebuie să fie egală pentru toată lumea, nu se poate să faci legea doar pentru ceea ce-ți convine ție ca om politic. (…) Câți oameni cinstiți din această țară, dacă greșesc, se duc în fața justiției? Toți. Pe când, dacă sunt oameni politici influenți care greșesc, se duc în Parlament cu o majoritate politică și își fac legi pentru ei pentru a se albi”, a adăugat președintele PNL.

Pe de altă parte, Turcan a spus că există informații potrivit cărora „o treime din parlamentarii PSD sunt îngrijorați de derapajele privind protecția în fața corupției a celor din PSD”.

„Dacă sunt parlamentari de bună credință care vor să fie pe picior de egalitate cu cetățenii simpli din această țară, îi așteptăm să vină și la moțiunea simplă și la moțiunea de cenzură. (…) Sunt semnale de alarmă și îngrijorare foarte serioase din rândul membrilor PSD. Domnul Liviu Dragnea a ajuns să aibă o problemă în propriul partid pentru că tot mai mulți oameni înțeleg că preocuparea domnului Dragnea e pentru el și pentru cei foarte puțini din jurul lui influenți”, a declarat Raluca Turcan.

Președintele PNL a afirmat că va susține moțiunea simplă pe justiție pe care o va depune USR și că liberalii au discutat cu reprezentanții acestui partid în vederea susținerii moțiunii de cenzură. „Am discutat deja cu cei de la USR, în momentul în care vor reveni în parlament toți deputații și senatorii vom începe strângerea semnăturilor.(…) Ne vom adresa tuturor parlamentarilor de bună credință, celor care vor să se opună unui abuz instituțional al Guvernului”, a spus Raluca Turcan.

CITEŞTE ŞI: USR a redactat moţiunea simplă pe justiţie. Şefa PNL ameninţă cu moţiunea de cenzură