Ucraina: Petro Poroşenko denunţă ESCALADAREA conflictului din estul separatist al ţării

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a denunțat duminică o 'escaladare' a conflictului în estul separatist prorus al Ucrainei, unde șase soldați au fost uciși în ultimele 48 de ore în pofida regimului de încetare a focului.

16 nov. 2015, 08:10
Ucraina: Petro Poroşenko denunţă ESCALADAREA conflictului din estul separatist al ţării

Un militar ucrainean a murit și alți opt au fost răniți într-un atac al rebelilor în perimetrul ruinelor aeroportului din Donețk, a anunțat duminică armata subordonată Kievului după ce sâmbătă raportase pierderea a cinci soldați, în cel mai grav bilanț al pierderilor umane de la instituirea noului armistițiu la 1 septembrie.

‘Inamicul a deschis focul într-un mod cinic cu un mortier de calibru 122 mm asupra pozițiilor ucrainene în apropiere de Avdiivka’, o localitate controlată de armata ucraineană nu departe de ruinele aeroportului din Donețk, teatrul unor lupte crâncene înainte de trecerea lui sub controlul separatiștilor în ianuarie, a indicat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Motuzianik, potrvit Agerpres.

În total, pozițiile ucrainene au fost atacate de 37 de ori în ultimele 24 de ore, conform aceleiași surse.

Citeşte şi Verdictul Curţii Penale Internaţionale în cazul revoltelor din Ucraina: Nu au fost crime împotriva umanităţii

‘Constatăm o escaladare clară a conflictului din est, o creștere a numărului de atacuri’ al rebelilor, a declarat președintele Petro Poroșenko, într-un interviu pentru televiziuni locale duminică seara.

‘Am dat ordin să se tragă pentru a riposta în cazul unei amenințări la viața soldaților noștri’, a afirmat președintele Ucrainei, comandantul șef al forțelor armate.

Conflictul din estul Ucrainei, soldat cu peste 8.000 de morți de la declanșarea sa în aprilie 2004, s-a calmat în mod considerabil după instituirea noului armistițiu la 1 septembrie, care, spre surpriza generală, a fost pe larg respectat pentru aproape două luni.

De câteva săptămâni, însă, confruntările au crescut în intensitate și mulți soldați ucraineni și-au pierdut viața.