Tren plin cu imigranţi, plecat din Budapesta către Sopron, oprit pe drum de autorităţi

Un tren plin cu imigranți a plecat joi, la ora locală 11:18 (09:18 GMT), din Gara de Est (Keleti) din Budapesta, către orașul Sopron, din nord-estul Ungariei, aflat în apropierea graniței cu Austria.

03 sept. 2015, 10:19
Tren plin cu imigranţi, plecat din Budapesta către Sopron, oprit pe drum de autorităţi

Mulți dintre refugiați speră că, odată ajunși la Sopron, vor putea să treacă frontiera austriacă și să-și continue călătoria către Germania, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, poliția ungară a oprit joi primul tren plecat în cursul dimineții din Gara de Est (Keleti) din Budapesta cu destinația Sopron, oraș din nord-estul Ungariei, aflat în apropierea graniței cu Austria, și le-a cerut imigranților să coboare în Bicske, oraș situat la 35 de kilometri vest de Budapesta, unde autoritățile ungare au un centru de primire a refugiaților. Ceilalți pasageri, care nu erau imigranți, au fost dați jos și tren și îmbarcați într-un altul.

Odată ajunși pe peroane, imigranții au început să lovească în geamurile trenului și să strige „Nu în tabără, nu în tabără” (de refugiați). Circa 50 de polițiști în echipament de luptă au fost desfășurați de-a lungul vagoanelor trenului. Un vagon a fost evacuat de polițiști în timp ce alte cinci vagoane pline cu imigranți așteptau în stație. Potrivit MTI, poliția i-a urcat pe imigranți în autocare care aveau ca destinație centrul de primire. În zonă au fost trimise circa 20 de mașini de poliție. La fața locului existau și interpreți care le spuneau imigranților că nu-și pot continua călătoria fără a avea asupra lor documente valabile. Trenul plecase joi dimineața din gara Keleti, cu peste 200 de imigranți la bord, potrivit France Presse.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. 125 de REFUGIAŢI reţinuţi în Bulgaria, după ce au intrat ilegal pe teritoriul ţării

Important este să ieșim din Budapesta. Apoi voi merge pe jos sau cum voi putea către Austria„, a declarat un tânăr identificat drept Gaser, care a reușit să se urce într-un tren.

Poliția ungară s-a retras joi dimineața din fața gării Keleti din Budapesta și zeci de refugiați care așteptau la intrarea în gară au luat cu asalt peroanele și au încercat să se îmbarce.

Citeşte şi Viktor Orban: Imigranţii sunt „o problemă germană”, nu europeană

Pe de altă parte, poliţia austriacă a anunţat că refugiații care sosesc în Viena din Ungaria vor fi lăsați să-și continue călătoria fără a fi înregistrați.

Cu siguranță nu putem să-i verificăm pe toți acești oameni care sosesc, să le stabilim identitatea sau chiar să-i arestăm — nu putem face asta și nici nu intenționăm s-o facem‘, a declarat șeful poliției din Viena, Gerhard Puerstl.

Anunțul vine după ce joi dimineața Gara de Est (Keleti) din Budapesta a fost redeschisă pentru imigranții aflați în zonă, care au luat cu asalt un tren după ce poliția ungară s-a retras din fața intrării în gară. Totuși, compania ungară feroviară MAV a anunțat că niciun tren internațional nu va pleca din gara Keleti, ci doar trenuri având ca destinație nordul Ungariei. Imigranții blocați în gara Keleti cereau să fie lăsați să părăsească Ungaria pentru a ajunge în Austria sau Germania.