Unul dintre cei mai căutaţi infractori din Europa a fost prins la Suceava

Publicat: Duminică, 31 Decembrie 2017 16:02 // Actualizat: Duminică, 31 Decembrie 2017 16:02 // Sursa: romaniatv.net

Mykhail Labutin, fostul şef al Intreprinderii de stat a alcoolului şi a industriei băuturilor alcoolice UKSPIRT din Ucraina, era căutat de Interpol pentru că ar fi delapidat compania ucraineană cu peste 6,5 milioane de dolari. Acesta a reuşit să scape de autorităţile statului vecin după ce un batalion de soldaţi l-a răpit dintr-un spital din Kiev. In prezent, Labutin este închis în Arestul IPJ Suceava, urmând a fi extrădat în Ucraina

La mijlocul acestei luni, poliţiştii suceveni au reuşit să pună mâna pe Mykhailo Labutin, un ucrainean de 41 de ani, din regiunea Cernăuţi, unul dintre cei mai căutaţi infractori din statul vecin. La data de 15 decembrie 2017, acesta a fost arestat provizoriu, în vederea extrădării, de Curtea de Apel Su­ceava, în baza mandatului de arestare emis la data de 17 decembrie 2014 de Tribunalul Districtului Shevehenkivskyi din Kiev, Ucraina, în vederea cercetării penale pentru comiterea, în lunile martie – aprilie, respectiv decembrie 2014, a infracţiunilor de delapidare, deturnare de fonduri sau conversie prin delapidare, evaziune de impozite, taxe sau alte plăţi obligatorii, ameninţări sau violenţă împotriva unui ofiţer al legii, fals în funcţie. Acesta a fost introdus în Arestul IPJ Suceava, iar la data de 5 ianuarie 2018 urmează să se judece cererea sa de extrădare.

Mykhailo Labutin, fostul director al Intreprinderii de stat a alcoolului şi a industriei băuturilor alcoolice „Ukspirt", a fost suspendat din funcţie la sfârşitul anului 2014, fiind acuzat că a păgubit statul ucrainean cu suma de 6,5 milioane de dolari.

„Din cauza comiterii unor infrac­ţiuni legate de evitarea plăţilor fiscale şi de delapidare a fondurilor de stat de către funcţionari ai întreprinderii de stat Ukspirt, în decembrie 2014 directorul general al Ukspirt, Mykhailo La­butin, şi contabilul şef Serhiy Bez­­rodny au fost trecuţi pe lista Most Wanted a Poliţiei ucrainene", arătau la sfârşitul anului 2014, jurnaliştii ucrai­neni. Imediat după ce a aflat că este căutat, Mykhailo Labutin s-a internat în spital în Kiev, de unde a fost răpit de mai mulţi bărbaţi înarmaţi.labutin mykhailo1

„Mai mulţi bărbaţi necunoscuţi, înarmaţi şi îm­brăcaţi în uniforme de camuflaj l-au răpit pe La­butin din spital şi l-au dus într-un loc necunoscut. O investigaţie este în curs de desfăşurare în acest caz", declara la data de 19 decembrie 2017 prim-vicepreşe­dintele Serviciului Fiscal de Stat din Ucraina, Volo­dymyr Khomenko.

Ulterior, s-a stabilit că soldaţii din Batalionul Aidar l-au luat pe Mykhailo La­butin din spitalul din Kiev unde era tratat şi l-au dus într-un locaţie necunoscută, sub pretextul că doresc să-l protejeze de cei care vor să-l asasineze. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru răpire.

„Din motive de securitate, nu voi spune unde mă aflu încă. In curând, toţi vor înţelege cum stă de fapt situaţia şi totul se va schimba. Când voi avea încredere că voi fi în siguranţă îmi voi ­cla­rifica situaţia. Când se va lămuri că acuzaţiile care îmi sunt aduse sunt false, nimeni nu îşi va mai dori să mă bage la închisoare. Sunt gata să vin şi să mărturisesc eu. Nu pot spune unde sunt, dar în acest moment pot confirma că mă aflu pe teritoriul Ucrainei", a declarat la data de 10 februarie 2015 Mykhailo Labutin.

Urmaşul lui Labutin la conducerea Ukspirt a fost asasinat

La sfârşitul lunii mai a acestui an, directorul Ukspirt, Viktor Pankov, a fost asasinat în capitala Ucrainei, Kiev. In dimineaţa de 30 mai 2017, Pankov, directorul interimar al întreprinderii de stat Ukspirt, a fost ucis cu sânge rece în cartierul Damytsya din Kiev. Crima a avut loc în apropierea centrului comercial Alladin. El se îndrepta spre maşina sa când a fost împuşcat în spate de cinci ori. Criminalul a scăpat fără să fie prins, deşi poliţiştii au fost alertaţi de urgenţă.

Viktor Pankov a devenit director interimar al Ukspirt în decembrie 2014, când Ministerul Politicii Agrare l-a suspendat din funcţie pe Mykhailo Labutin.

Anton Gerashchenko, consilierul mi­­nis­­trului Afacerilor Interne din Ucraina, a susţinut că Pankov a fost implicat în vânzarea de alcool fără documente. In anul 2015, procurorii ucrai­neni au deschis zeci de dosare penale cu privire la vânzarea ilegală a alcoo­lului produs de către Ukspirt. An­­chetatorii nu exclud ca Viktor Pankov să fi avut cunoştinţă de cele întâm­plate în cadrul întreprinderii şi de aceea să fi fost eliminat.

Sursa:obiectivdesuceava.ro

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Interpol Mykhail Labutin Mykhail Labutin prins
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6495
RON
11 Dec
noapte 0 °
zi 3 °
Ultimele joburi adaugate
24 H