Vezi ce legătură are somnul cu boala Alzheimer

O calitate proastă a somnului sau insuficienţa acestuia a fost asociată cu o anomalie a creierului întâlnită în boala Alzheimer, relevă un studiu citat de agenţia Bloomberg.

22 oct. 2013, 14:05
Vezi ce legătură are somnul cu boala Alzheimer

În urma unui studiu s-a constatat că adulţii care au declarat că dorm prost sau puţin prezintă acumulări mai mari ale proteinei beta-amiloid, unul din semnele bolii Alzheimer. Niciunul din cei 70 de adulţi cu o vârstă medie de 76 de ani care au participat la studiu nu era diagnosticat cu această afecţiune.

Nu este clar deocamdată dacă problemele cu somnul duc la creşterea plăcii beta-amiloide sau tocmai invers, acumulările de această proteină sunt cele care duc la probleme cu somnul. Mesajul general este însă că ‘un somn sănătos are o importantă contribuţie la sănătate şi mai ales pentru felul în care îmbătrânim’. Somnul ‘ar putea fi o componentă importantă pentru prevenirea bolii Alzheimer, dar rămâne de văzut’, a conchis autorul studiului, Adam Spira, profesor asistent la Departamentul pentru sănătate mintală de la John Hopkins Bloomberg School of Public Health, din Baltimore.

Potrivit Agerpres, peste cinci milioane de americani suferă de Alzheimer şi acest număr ar număr să se tripleze până în 2050, potrivit Asociaţiei pentru Alzheimer din SUA.

Citeşte şi: Metalul care ar putea fi o cauză majoră în declanşarea şi evoluţia bolii Alzheimer