Vremea şi curenţii marini au impus reprogramarea lui Avram Iancu în încercarea de a traversa Canalul Mânecii

Condițiile meteo nefavorabile și curenții marini puternici au impus reprogramarea hunedoreanului Avram Iancu în încercarea sa de a traversa înot Canalul Mânecii, bărbatul din Petroșani anunțând că va înota în perioada 10-16 august.

03 aug. 2016, 08:47
Vremea şi curenţii marini au impus reprogramarea lui Avram Iancu în încercarea de a traversa Canalul Mânecii

Avram Iancu își va continua antrenamentele de înot în Dover (Marea Britanie), până la momentul prevăzut pentru traversarea Canalului Mânecii.

Am reînceput antrenamentele dure, altfel îmi ies din formă. Mă simt bine și aștept cu nerăbdare următorul tide„, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Avram Iancu.

Acesta a explicat că fereastra de înot, denumită „tide”, este determinată de poziția Lunii. Astfel, pe parcursul unei luni de zile, există o perioadă în care nu se înoată din cauza fluxului, refluxului și curenților extrem de puternici. Pe de altă parte, în perioada favorabilă înotătorilor, denumită „neep tide”, toate aceste elemente sunt la valori minime.

Inițial, bibliotecarul din Petroșani fusese programat să traverseze înot Canalul Mânecii, fără costum de neopren, în intervalul 26-31 august, dar pilotul ambarcațiunii „Sea Leopard”, care trebuie să-l însoțească în parcursul său, l-a anunțat că acțiunea a fost reprogramată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, urmate de perioada nefavorabilă pentru înot.

În urma evidențelor, el a luat o decizie fermă, în consens. Nu voi înota în extra tide, când intensitatea curenților este maximă. M-a reprogramat în tide-ul următor, 10-16 august, iar data probabilă a înotului va fi 12-13 august„, a explicat Iancu.

Sportivul a anunțat că prin gestul său dorește să se implice și în campania de strângere de fonduri declanșată la nivel național pentru achiziția operei lui Brâncuși, „Cumințenia Pământului”.

Avram Iancu se află la a patra încercare de a traversa înot Canalul Mânecii, doar în slip și cu o cască pe cap, așa cum prevăd normele de omologare ale Channel Swimming Association (CSA) — organizația acreditată în domeniu.

El a mai încercat, în august și octombrie 2014 și apoi în august 2015, să traverseze înot Canalul Mânecii, fără costum de neopren, dar a eșuat la câțiva kilometri de malul francez, după ce organizatorii i-au cerut să se oprească din cursă pentru că valurile și curenții mării i-ar fi pus viața în pericol.

De la prima traversare înot a Canalului Mânecii, în anul 1875, doar 1.361 de persoane au reușit această performanță singuri, se menționează pe site-ul organizației amintite.

Citeşte şi Bibliotecarul român care vrea să traverseze Canalul Mânecii înot îşi începe aventura în Marea Britanie