Cea mai importantă vitamină în sezonul rece. Românii trebuie să aibă mare grijă! Lipsa ei din organism favorizează slăbirea imunității!

Iarna bate la ușă, iar românii sunt mult mai predispuși la răceală și gripă în acest sezon. Tot ce trebuie să facem este să ne asigurăm că avem un sistem imunitar de oțel.

22 nov. 2021, 17:09
Cea mai importantă vitamină în sezonul rece. Românii trebuie să aibă mare grijă! Lipsa ei din organism favorizează slăbirea imunității!

Cea mai importantă vitamină în sezonul rece. Puțini știu că organismul nostru nu produce vitamina C (acidul ascorbic), însă avem nevoie de ea pentru sistemul imun, structura osoasă, absorbția fierului și pentru o piele sănătoasă.

Cea mai importantă vitamină în sezonul rece. Românii trebuie să aibă mare grijă! Lipsa ei din organism favorizează slăbirea imunității!

Această vitamină hidrosolubilă (solubilă în apă), care are un rol foarte important în formarea colagenului, hormonilor, carnitinei și aminoacizilor, este esențială în procesele de vindecare a plăgilor și arsurilor, susține imunitatea, are rol antioxidant și favorizează absorbția fierului în organism motiv pentru care se folosește împreună cu fierul în tratarea anemiilor feriprive (anemii prin deficit de fier). Spre deosebire de vitaminele liposolubile, cele hidrosolubile nu au o toxicitate crescută sau efecte adverse deosebit de grave daca sunt consumate în exces, deoarece se pot elimina eficient pe cale urinara atunci când sunt supradozate

Totodată, vitamina C poate face mai multe pentru noi decât să combată o răceală, spun datele noilor studii făcute de către cercetători.

„Vitamina C este esențială pentru o sănătate bună când îmbătrânim și are roluri importante în organism, contribuind la imunitate și la formarea colegenului necesar”, afirmă Amy Goodson, medic nutriționist și membră în comitetul de experți al publicației.

Cei peste 50 de ani pot beneficia de efectele antioxidante ale vitaminei: „Funționează ca un antioxidant care ajută la întărirea sistemului imunitar și protejează celulele de radicalii liberi, molecule dăunătoare care afectează organismul în timp”, spune Goodson. Mai ales că organismul combate cu mai puțină eficacitate radicalii liberi după o vârstă. Așa că vitamina C este importantă pentru o bătrânețe sănătoasă.

Goodson mai spune că vitamina C este un supliment care stimulează formarea colagenului când îmbătrânim: „Îmbătrânind, producția naturală de colagen scade. Unele cercetări au arătat că un consum mai mare de vitamină C poate fi asociat cu o probabilitate mai mică de apariție a ridurilor și de uscăciune a pielii, dar și cu un aspect mai plăcut al ei”.

Citește și: Vitamina care te ajută să accelerezi metabolismul pentru o slăbire record. Un nutriţionist atrage atenţia: Fără aceste suplimente nu poţi arde grăsimi! Iată ce trebuie să știi