Efectele nocive ale celui mai cunoscut aliment. Ce putem păţi dacă mâncăm prea multă ceapă

Deşi este cea mai populară legumă în rândul oamenilor, fiind cunoscută pentru beneficiile sale, ceapa roşie poate avea în aceeaşi măsură efecte nocive pentru organism. 
Romania TV
26 aug. 2020, 06:22
Efectele nocive ale celui mai cunoscut aliment. Ce putem păţi dacă mâncăm prea multă ceapă

„Şi în cazul consumului de ceapă, la fel ca şi la usturoi, există efecte nocive. În primul rând, ambele au un conţinut redus, dar existent de seleniu. Se adaugă şi faptul ca ambele legume vor conferi un miros al cavităţii bucale pe care majoritatea persoanelor (în mod firesc) nu îl doresc, găsindu-l dificil de indepărtat. De asemenea, mai exista şi efectul nociv al momentului de consum. Un consum de ceapă seara ori cu puţine momente înainte de culcare va putea produce o serie de efecte de agitaţie. Efectul de vasodilataţie şi asupra sistemului cardiovascular în general, în condiţiile în care se apropie ora de somn, nu este cel scontat şi de dorit.

Totodată, atât ceapa, cât şi usturoiul vor produce o secreţie a sucului gastric prea mare, existând riscul unor arsuri, patologii de boli de reflux gastro-esofagian sau de acutizare a simptomelor de gastrită. În cazul în care cunoaşteţi că există patologii digestive colaterale, precum gastrita, ulcerul sau boala de reflux nu este indicat să consumaţi usturoi ori ceapă în exces, în special seara”, spune dr.Denisa Zaharia, medic de familie, pptrivit Adevarul.ro.

Citeşte şi: Leguma nelipsită din ciorbele şi mâncărurile tradiţionale româneşti, cea mai nocivă din lume. Poţi să faci cancer

Ceapa roşie este considerată a fi un adevărat dezinfectat natural. Ea poate fi utilizată cu succes împotriva gripei, dizenteriei, răcelii şi altor tipuri de infecţii, datorită conţinutul său bogat în sulfat. Trebuie doar ca în perioada de boală să consumăm cel puţin 30 de g din această legumă. Este eficientă împotriva multor bacterii, cum ar fi bacillus subtilis, salmonella şi E.coli.

Cea mai bogată în vitaminele A, B şi C, ceapa face parte din familia liliaceae, aceeaşi familie ca şi usturoiul, prazul, arpagicul. Există mai multe varietăţi de ceapă: roşie, galbenă, albă, verde, fiecare având propria sa aromă – unică. La nivel mondial există peste 600 de soiuri de ceapă. Ceapa roşie este cea mai bogată în vitaminele A, B şi C, săruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc şi fier, acid folic şi biotină, substanţe cu caracter antibiotic şi diuretic.

Citeşte şi: De ce e bine să mănânci varză. Beneficii miraculoase pentru organism

Proprietăţile sale se păstrează intacte dacă se consumă în stare crudă. Ceapa este caracterizată de conţinutul ei bogat în tiosulfinate, sulfuri, sulfoxide şi alţi compuşi odoriferi. Cistein-sulfoxizii sunt principalii responsabili pentru aroma cepei şi producerea de compuşi care duc la iritarea şi lăcrimarea ochilor. Tiosulfinatele au proprietăţi antimicrobiene.

Ceapa nu are totuşi o acţiune la fel de intensă ca a usturoiului, întrucât în ceapă se găsesc doar un sfert din compuşii sulfului, care fac parte din compoziţia usturoiului. Datorită compoziţiei sale, consumul de ceapă previne degradarea celulară, combate formarea tumorilor şi reduce dramatic procesele inflamatorii. Ea este indicată în orice problemă cardiovasculară, ajutând la împiedicarea depunerilor de colesterol în artere, spune medicul. Datorită proprietăţilor sale multiple ceapa roşie se regăseşte pe lista alimentelor permise în timpul curelor de slăbire. Ea exercită un puternic efect alcalinizant asupra organismului, ceea ce ajută la remineralizarea şi eliminarea toxinelor din corp, mult mai uşor şi mai rapid. Este şi un foarte bun diuretic.

Citeşte şi: Superalimente ale lunii august pe care e bine sa le consumi

Ceapa roşie poate fi consumată crudă, fiartă, prăjită, uscată sau coaptă. Aceasta este de obicei folosită pentru aroma sa în salate şi se amestecă în diverse feluri de mâncare. Ştim cu toţii că ceapa se decojeşte şi se consumă doar interiorul, foile cărnoase. Este bine de ştiut, însă, că majoritatea vitaminelor se găsesc în primele foi, acelea pe care le aruncăm. Pentru a profita la maximum de beneficiile cepei roşii, se recomandă utilizarea foilor exterioare pentru ceaiuri, de exemplu.

Datorită pigmentului, foile, în special cele exterioare, sunt folosite şi ca colorant natural. Prin prepararea la temperaturi înalte, ceapa îşi pierde o parte dintre antioxidanţi. Antocianinele se pierd în proporţie de 50%, însă quercitina (pigmentul care îi dă culoarea) se menţine. Quercetina este un antioxidant mai puternic decât vitamina E, conform ultimelor cercetări şi are importante efecte antiinflamatorii, contribuie la diminuarea şi eliberarea de histamina şi a altor surse alergice şi inflamatorii. 

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici