Guvernul a aprobat proiectul bugetului pe anul 2022. Adrian Câciu: „Avem avizul CSAT”

Chiar dacă sunt tensiuni în Coaliţie legate de cifrele investiţiilor de anul viitor, Guvernul a adoptat în şedinţa de luni proiectele de buget pentru 2022.

20 dec. 2021, 14:07
Guvernul a aprobat proiectul bugetului pe anul 2022. Adrian Câciu: „Avem avizul CSAT”

UPDATE

: Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, susține că bugetul de stat pe anul 2022 a fost aprobat cu avizul Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT), însă pe siteul oficial, ultima ședință este datată 25 august.”Răspunsul este că bugetul s-a aprobat cu avizul CSAT”, a afirmat, luni, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.

Întrebat, în calitate de membru CSAT, când a avut loc ședința CSAT, el a spus că detaliile vor fi date de secretarul CSAT. „A fost pozitiv (avizul – n.r.) pe toate bugetele”, a admis Adrian Câciu. Referitor la avizul CES, care a fost negativ, ministrul Finanțelor a precizat că avizul este consultativ.

Potrivit site-ului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, ultima ședință a avut loc pe 25 august.Conform legii de organizare și funcționare, CSAT avizează proiectele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind alocaţiile bugetare destinate ministerelor şi serviciilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

Executivul a aprobat, luni, proiectele de lege privind bugetul de stat pe 2022 și bugetul asigurărilor sociale pentru anul viitor.Bugetul pe anul 2022 va fi unul echilibrat, responsabil și realist, spunea la începutul ședinței premierul Nicolae Ciucă.

El preciza că bugetul nu prevede creșterea taxelor și a impozitelor. „Nu vom pune presiune pe mediul de afaceri”, a adaugat Ciucă.

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă a ţinut un discurs înainte de şedinţa de guvern, în care a anunţat coordonatele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale şi a mulţumit îndeosebi Ministerului Finanţelor pentru efortul depus la realizarea acestora.

„Astazi avem pe masa guvernului cea mai importanta legislatie, bugetul de stat si al asigurarilor sociale. Vom aproba un buget echilibrat si realist, care raspunde atat asteptarilor imediate cat si unor viziuni de dezvoltare ulterioare. Elaborarea bugetului tine cont de situatiile dificile cu care se confrunta tara noastra, la fal ca si alte state.

In acest context am reusit sa mentinem o serie de parghii care pastreaza atractivitatea pentru investitori a Romaniei ca destinatie de business. Asa cum ne-am angajat, nu vor creste taxe si impozite, nu vom pune presiune pe sistemul privat. Avem pe masa bugetul care include cea mai mare alocare pentru investitii din ultimii 32 de ani, aproape 88 de miliarde de lei, aproape dublu fata de 2019. Daca dezvoltarea tine de investitii si dezvoltarea mediului privat, guvernul trebuie sa se preocupe si de protectia sociala, prin majorarea alocatiilor, a indemnizatiilor pentru persoanele cu dizabilitati, cresterea pensiilor si ajutorul social pentru pensionari.

Bugetul Ministerului Muncii va fi mai mare cu 6,7% decat anul acesta. Gestionarea pandemiei si continuarea campaniei de vaccinare constituie prioritati pentru a trece de criza sanitara. Am discutat cu reprezentantii autoritatilor locale si despre cum guvernul poate contribui la dezvoltarea acestora. As dori sa multumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea bugetului, in special Ministerului Finantelor, ai carui reprezentanti au dat dovada de rezilienta si capacitate de efort deosebite in aceasta perioada.”, a spus Nicolae Ciucă.

Ştirea iniţială

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de luni proiectul bugetului pe anul 2022. Totodată, Executivul ar urma să aprobe şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat vineri, la finalul şedinţei de Guvern, că proiectul legii bugetului pe 2022 este construit pe investiţii de 7% din PIB şi vine cu foarte multă provocare pentru toţi miniştrii, dar între timp se pare că acestea au scăzut la 6,7%, ceea ce l-a nemulţumit pe Florin Cîţu. 

UPDATE: Tensiuni în coaliţie pe tema bugetului: Florin Cîţu nu este de acord ca acesta să treacă fără 7% alocaţi pentru investiţii
„Luni vom prezenta proiectul legii bugetului aşa cum a fost aprobat de Guvern. Vă rog să-mi permiteţi să nu comentez în acest moment sume sau limite. Pot să vă spun că este construit pe investiţii de 7% din PIB. Pot să vă spun că discuţiile s-au închis cu ministerele. Pot să vă spun că, la fel ca la orice buget, nu există neapărat zâmbet şi nici satisfacţie, dar există foarte multă provocare în faţă pentru toţi miniştrii”, a spus Câciu.

Totodată, Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pentru 2022 se stabileşte la venituri în sumă de 99,557 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă similară, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, conform proiectului publicat duminică pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Marcel Ciolacu, despre faptul că pensiile nu cresc cu 40%: „Nu am zis că suntem Batmani sau Supermani”
Potrivit sursei citate, sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale are prevăzute venituri în sumă de 177,877 milioane lei şi cheltuieli de 138,928 milioane lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 38,949 milioane lei.

Pe de altă parte, bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferent sistemului asigurărilor pentru şomaj, se stabileşte la venituri în sumă de 2,049 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 2,049 miliarde lei la credite bugetare şi în sumă de 2,055 miliarde la credite de angajament.

Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, instituit prin Legea nr.200/2006, are prevăzute venituri în sumă de 1,646 miliarde lei şi cheltuieli de 71,83 milioane lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 1,574 miliarde lei.