Ce se întâmplă cu corpul tău când dormi prea puţin. Semnele care îţi arată că e cazul să te îngrijorezi

Pe 18 martie este Ziua Mondială a Somnului. Cu această ocazie, specialiștii atrag atenția asupra pericolele la care ne expunem atunci când nu dormim suficient. Printre acestea se numără cu afecțiunile pielii, care se dezvoltă pe baza deficiențelor de somn.

RomaniaTV.net
18 mart. 2016, 08:49
Ce se întâmplă cu corpul tău când dormi prea puţin. Semnele care îţi arată că e cazul să te îngrijorezi

Studiile arată că peste un sfert din populație acuză stări de insomnie sau tulburări ale somnului, iar o afecţiune comună a acestor oameni o reprezintă problemele dermatologice, după răceală și gripă. În cadrul studiului au fost chestionate peste 27.000 de persoane în 22 de țări despre stările de disconfort fizic experimentate în ultimele 12 luni.

La 9 martie 2016, un studiu realizat în Marea Britanie, care a analizat efectele somnului asupra pielii, a dovedit că oboseala se vede pe față. Mai exact, persoanele care au dormit numai șase ore pe noapte timp de cinci zile au suferit o creștere netă a ridurilor și imperfecțiunilor, în medie cu 45%. La unele femei, cele două ore de somn în minus au dus la sporirea cu 127% a numărului de coșuri și cu 68 % a petelor de roșeață.

Ziua mondială a somnului este marcată, anual, în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie, ceea ce în 2016 înseamnă 18 martie. Este o inițiativă a Asociației Mondiale a Medicinii Somnului, cu scopul de a atrage atenția asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât și asupra societății. Sunt promovate metode preventive care ne pot feri de problemele legate de somn și variante de tratament care să vindece sau măcar să trateze acest gen de afecțiuni.

Tema Zilei mondiale a somnului din 2016 este ”Somnul bun este un vis ce poate fi atins”. Un somn bun este definit de trei factori: durată, care trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient în timpul somnului și să fie alert a doua zi; continuitate, adică somn neîntrerupt; profunzime, altfel încât să înlesnească refacerea fizică și psihică.

De diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor reunite sub numele generic de „tulburări ale somnului” se ocupă somnologia. Printre acestea se numără sforăitul, apneea obstructivă în somn, insomnia și somnambulismul. Somnologia este un domeniu interdisciplinar, care implică specialiști din domenii diferite, ca pneumologie, neurologie, cardiologie, ORL, medicina muncii și altele.

Somnologia este un subiect care îi preocupă și pe medicii români. De exemplu, în perioada 11-13 iunie 2015, a avut loc, la Brașov, Conferința națională de somnologie, cu tema ”De veghe în patologia somnului”, organizată de Societatea Română de Pneumologie și de Societatea de Somnologie și Ventilație non-invazivă. Printre subiectele abordate s-au numărat relația somn-demență, biomarkerii apneei de somn, epilepsia și somnul.