A murit traducătoarea Antoaneta Ralian

Traducătoarea Antoaneta Ralian a murit joi, la vârsta de 91 de ani, au declarat reprezentanți ai editurii Humanitas, potrivit Agerpres.

27 nov. 2015, 10:41
A murit traducătoarea Antoaneta Ralian

Antoaneta Ralian s-a născut în 1924. Absolventă a Facultății de Litere din București, a fost cunoscută drept cel mai productiv și apreciat traducător din engleză din România. A fost redactor de carte la Editura Univers. A semnat peste 120 de traduceri (preponderent romane, dar și piese de teatru) din autori prestigioși: D.H. Lawrence, Thomas Hardy, Henry James, Virginia Woolf, J.D. Salinger, Lawrence Durrell, Salman Rushdie, Tennessee Williams, Raymond Federman, Russell Banks, Saul Bellow, Iris Murdoch. A fost o prezență vie în presa culturală și a contribuit la volume colective precum „Cartea cu bunici”, „Prima mea călătorie în străinătate”, „Prima mea țigară”.

De asemenea, a publicat, la Humanitas, volumul de memorii „Amintirile unei nonagenare. Călătoriile mele, scriitorii mei”.

A primit premii și diplome de excelență din partea Uniunii Scriitorilor din România, a Asociației Scriitorilor din București, a revistei Observator Cultural și a Departamentului de Stat al SUA. La Târgul Internațional de Carte Gaudeamus din 2010 a fost înființat Premiul special pentru traduceri care îi poartă numele.