Operaţiuni ANTITERORISTE în Bruxelles. Străzi închise şi FOCURI DE ARMĂ UPDATE FOTO

Fortele de ordine din Belgia au declansat două operatiuni antiteroriste, duminică seară, blocand mai multe strazi din centrul oraşelor Bruxelles şi Charleroi. Sediul societăţii belgiene de radio şi televiziune Medialaan a fost evacuat duminică, după descoperirea unui vehicul suspect, care s-a dovedit a fi o alarmă falsă. Autorităţile belgiene au decis duminică să menţină alerta teroristă la nivelul 4 pentru Regiunea Bruxelles, astfel că metroul nu va circula nici luni, iar şcolile vor fi închise.

22 nov. 2015, 15:40

UPDATE 6.00: Poliția belgiană a arestat 16 persoane în operațiunile declanșate după atacurile de la Paris din 13 noiembrie, dar nu l-a găsit pe Salah Abdeslam, bărbatul din Bruxelles suspectat că a jucat un rol-cheie în asaltul din Franța, a anunțat procurorul public la începutul zilei de luni, informează Reuters, DPA și AFP. 

 „Putem sublinia că nu s-au găsit arme sau explozibili. Abdeslam Salah nu a fost găsit” în timpul operațiunii și cele 19 raiduri s-au desfășurat „fără vreun incident notoriu”, a precizat procurorul Eric Van Der Sypt citind un comunicat într-o scurtă conferință de presă.

Cu toate acestea, în timpul unei percheziții la un snack-bar în comuna din regiunea capitalei Molenbeek-Saint-Jean, cunoscută ca fief jihadist, un vehicul s-a îndreptat spre polițiști care au deschis focul de două ori, a adăugat Van Syrpt.
„Vehiculul a reușit să fugă dar a putut fi interceptat la Bruxelles. La bord, un individ rănit a fost arestat”, a precizat, pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al parchetului, citat de France Presse, subliniind că este imposibil în acest stadiu să se spună dacă există o legătură între această arestare și ancheta în curs de desfășurare.
Purtătorul de cuvânt al parchetului a refuzat , „în interesul anchetei”, să dezvăluie orice alt detaliu și să răspundă la întrebările jurnaliștilor prezenți.
„Șaisprezece persoane au fost arestate. Judecătorul va decide mâine dacă vor fi reținute în continuare”, a mai anunțat procurorul Van Syrpt, citat de Reuters.

Mai mulți suspecți ai atacurilor din 13 noiembrie de la Paris, unde au fost ucise 130 de persoane și 352 rănite, au avut legături cu Bruxellesul, amintește DPA.

UPDATE 23.26 Operațiunea antiteroristă de la Charleroi s-a încheiat. Operaţiunile forţelor de ordine la Bruxelles legate de ameninţări teroriste s-au finalizat, a declarat duminică seara, pentru Le Soir, o sursă apropiată autorităţilor, înainte de o conferinţă de presă după miezului nopţii .

„Căutările sunt finalizate”, a spus sursa, fără a dezvălui detalii legate de aceste operaţiuni.

Potrivit cotidianului belgian, şase persoane au fost arestate duminică seara târziu, pe pe strada Midi, una fiind rănit[. Salah Abdeslam, autor al altentatelor de la Paris, nu s-ar afla printre din cei şase suspecţi reţinuţi.

UPDATE 23.10 Cel puţin două operaţiuni antiteroriste sunt în prezent în plină desfăşurare în Belgia. Una are loc într-un cartier din Bruxelles, aflat foarte aproape de Grand Place şi cealaltă, la 61 de kilometri depărtare de capitala Belgiei, în Charleroi.

În centrul Bruxelles-ului sunt zeci de poliţişti şi soldaţi, care au încercuit un perimetru bine stabilit şi s-au aşezat în dispozitiv cu armele la vedere. Un perimetru de securitate a fost instalat în jurul Rue du Lombard, Rue du Midi şi Place Saint-Jean. Locuitorii din zonă au fost sfătuiţi de forţele de ordine să se îndepărteze de ferestre.

Martorii aflaţi în zonă spun că poliţiştii le-au spus să părăsească restaurantele şi cafenelele din zonă.

UPDATE 23:00 Si in Charleroi are loc in aceste momente o operatiune antiterorista. Autoritatile au instituit un perimetru de securitate si au evacuat zona. Politia a cerut presei si martorilor sa nu dea detalii despre zonele in care se desfasoara, mentionand doar ca va organiza o conferinta de presa cand se va termina totul.

UPDATE 22:43 Zonele din Bruxelles vizate de operatiune sunt Hotelul Radisson Blu si Grand Place (Piata Mare). Politia i-a sfatuit pe oameni sa stea in case si sa nu se apropie de ferestre.

UPDATE 22:40 Politia federala belgiana cere ca in presa si pe retelele de socializare sa nu apara informatii privind operatiunile in curs de desfasurare. 

UPDATE 22.28: Un ziarist RTBF anunta schimburi de focuri in Bruxelles, postari pe Twitter ale localnicilor confirma

UPDATE 22:25 Potrivit Le Soir, politia belgiana a anuntat ca nu va da informatii despre operatiunea desfasurata in aceste momente, pentru a nu o compromite

UPDATE 22:10 Martorii povestesc ca a fost folosit un autobuz pentru a bloca accesul pe bulevardul Lombard.

UPDATE 22:00 Mai multe elicoptere survoleaza centrul Bruxelles-ului

UPDATE 21:55 Forte de securitate au fost observate in interiorul si in afara hotelului Radisson Blu, insa nu exista informatii oficiale despre operatiune sau daca exista vreo legatura cu luarea de ostatici de la hotelul Radisson din Mali.

UPDATE 21:50 Un perimetru securizat a fost creat de politie in centrul orasului, insa nu exista informatii oficiale despre motivele interventiei.

VEZI ŞI Starea de alertă teroristă din Bruxelles se menţine

UPDATE 21:43 O operatiune antiterorista este in curs de desfasurare in centrul orasului Bruxelles, anunta 7sur7.

Autoritatile belgiene cauta cel putin 2 teroristi, dintre care unul poarta o centura cu explozibili de tipul celor detonate de kamikaze in atacul din Paris de pe 13 noiembrie, scrie Le Soir. Anchetatorii se tem ca si alte celule teroriste se gandesc sa actioneze.

UPDATE 20.00: Mașina suspectă a fost alarmă falsă, nu prezintă probleme. Între timp, autoritățile au prelungit starea de alertă maximă până luni. Metroul nu va circula, scolile vor fi inchise.

CITEŞTE ŞI MAE: Atenţionare de călătorie în Belgia. Nivelul maxim de alertă teroristă, menţinut luni

Societatea Medialaan, care deţine printre altele posturile de televiziune VTM şi 2Be şi postul de radio QMusic, a confirmat că sediul său a fost evacuat.

Potrivit radioteleviziunii belgiene RTBF, un vehicul suspect ar fi fost văzut în apropiere. Personalul a fost mutat la hotelul Eurovolleycenter, situat în apropiere.

Poliţia a început să verifice sediul societăţii de media, cu ajutorul câinilor special antrenaţi.

Autorităţile belgiene au decis în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă să ridice alerta teroristă la nivelul maxim (nivelul 4 pe o scară cu patru trepte) pentru Regiunea Bruxelles şi Vilvoorde, „în urma unor informaţii privind riscul unui atentat similar celor de la Paris”, respectiv „atentate care ar putea fi comise în mai multe locuri, de mai mulţi indivizi”, potrivit premierului belgian Charles Michel.

CITEŞTE ŞI ALERTĂ TERORISTĂ maximă la Bruxelles. Cum arată oraşul în aceste momente FOTO VIDEO