CRIZĂ în SUA: Congresul mai are câteva ore pentru a evita intrarea în incapacitate de plată

Congresul american mai are la dispoziţie doar câteva ore pentru îndepărtarea riscului unei deflagraţii mondiale care ar constitui intrarea în incapacitate de plată a SUA, pe fondul avertizărilor cu privire la retrogradarea ratingului datoriei americane, dar un compromis este avut în vedere de Senat, comentează într-o amplă sinteză France Presse, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
16 oct. 2013, 10:17
CRIZĂ în SUA: Congresul mai are câteva ore pentru a evita intrarea în incapacitate de plată

Dacă nu se ajunge la un acord in extremis, prima economie mondială va intra, miercuri la miezul nopţii (04h00GMT joi), într-o zonă pe cât de inedită, pe atât de periculoasă: Trezoreria nu va mai putea autoriza împrumuturi şi nu va mai putea conta pe rezervele deja diminuate.

La o dată dificil de prezis, dar care ar putea fi între 22 şi 31 octombrie, potrivit Oficiului pentru Buget al Congresului, Statele Unite nu şi-ar mai putea onora toate plăţile, pentru prima dată în istoria lor.

O astfel de criză de încredere ar putea pune în pericol soarta dolarului, moneda de rezervă la nivel mondial, şi a titlurilor de stat, considerate cele mai sigure plasamente din lume.

VEZI ŞI CRIZĂ ÎN SUA. Congresul nu are un plan clar anti-default

Marţi seara, după o zi haotică reflectând profundele diviziuni partizane la Washington, republicanii care domină Camera Reprezentanţilor au renunţat să organizeze un vot destinat ridicării plafonului datoriei pentru ca astfel să se pună capăt paraliziei statului federal, în lipsa susţinerii influenţilor aleşi din mişcarea ultraconservatoare Tea Party.

Şefii Senatului, liderul majorităţii democrate Harry Reid şi cel al minorităţii republicane Mitch McConnell, au declarat că se lucrează la o soluţie alternativă. Astfel, un acord ar putea fi oficializat miercuri dimineaţa. Textul destinat ridicării plafonului datoriei mai prevedea şi schimbarea reformei asigurărilor medicale a preşedintelui Barack Obama.

‘Avansăm foarte, foarte bine, nu suntem încă acolo, dar suntem foarte aproape’ de un acord, a declarat senatorul democrat Charles Schumer marţi seara.

Întrebarea este dacă rezultatul acestor discuţii, începute la sfârşitul săptămânii trecute şi suspendate pentru un timp marţi, va fi aprobat miercuri de preşedintele Camerei, John Boehner, şi de grupul său.

John Boehner nu ar trebui să opună rezistenţă, ci ar trebui să accepte supunerea la vot în Cameră a oricărui compromis senatorial, în pofida opoziţiei unei părţi a majorităţii sale, afirmă republicanul Charlie Dent, potrivit căruia acesta va trebui să se bazeze parţial pe voturile democraţilor.

‘Din motive procedurale, este mai rapid ca să voteze mai întâi Camera şi Boehner ar putea decide pur şi simplu să voteze proiectul pregătit de către negociatorii din Senat’, a spus Dent, într-o intervenţie la CNN.

Conform acestei proceduri, care nu a fost confirmată oficial, Senatul va adopta apoi textul înainte de promulgarea de către Obama.

Boehner, prins între dorinţa sa declarată de a nu lăsa să se ajungă în situaţia de incapacitate de plată şi presiunea Tea Party, ostilă unui compromis, a refuzat până acum să organizeze o consulare fără sprijinul general al majorităţii sale. Acordul propus marchează o înfrângere majoră pentru strategia pe care a urmat-o până acum.

VEZI ŞI CRIZĂ ÎN SUA. Obama este împotriva amânării cu câteva săptămâni a termenului privind plafonul datoriei

Planul lui Reid şi McConnell include, conform mai multor media americane, măsuri ce permit Trezoreriei să continue să se împrumute până în 7 februarie şi să permită redeschiderea guvernului federal până la 15 ianuarie. În schimb, democraţii ar oferi concesii privind anumite aspecte ale reformei sistemului de sănătate, elementul declanşator al crizei actuale, în special renunţând la un impozit pe societăţile de asigurare.

Din lipsa unui acord asupra bugetului federal pentru noul an fiscal, agenţiile guvernamentale americane sunt inactive de la 1 octombrie. Sute de mii de funcţionari au fost obligaţi să meargă în concediu fără plată, paralizând treptat o mare parte din activitate.

Semn al nervozităţii în creştere pe plan internaţional în urma acestui blocaj, agenţia Fitch a anunţat că ia în considerare scăderea ratingului datoriei suverane a SUA, în prezent cel mai bun posibil la AAA.