Criza refugiaţilor: Slovenia va instala OBSTACOLE TEHNICE la frontiera cu Croaţia

Slovenia va instala 'în următoarele zile' la frontiera cu Croația 'obstacole tehnice temporare' pentru a controla mai bine afluxul de migranți, dar va menține deschise punctele de trecere a frontierei, a anunțat marți premierul Miro Cerar.

10 nov. 2015, 15:22
Criza refugiaţilor: Slovenia va instala OBSTACOLE TEHNICE la frontiera cu Croaţia

'Am decis să începem să construim în următoarele zile obstacole tehnice temporare la frontiera Schengen cu Croația. Aceste obstacole, printre care și un gard dacă va fi necesar, vor avea drept scop să-i dirijeze pe migranți spre posturile de frontieră', a precizat șeful guvernului sloven în cadrul unei conferințe de presă.

'Nu închidem frontiera. Vrem să asigurăm un flux controlat și sigur de migranți și să prevenim o catastrofă umanitară', a adăugat el.

Peste 170.000 de migranți și refugiați din Orientul Mijlociu, Asia și Africa au trecut granița în Slovenia de la jumătatea lui octombrie, când Ungaria și-a închis frontiera sudică cu Croația, redirecționând fluxul de imigranți spre Slovenia.

Miro Cerar a justificat măsura prin perspectiva unui nou aflux de 30.000 de persoane în următoarele zile, în condițiile în care Austria intenționează, potrivit șefului guvernului sloven, să plafoneze la 6.000 numărul de sosiri cotidiene. 'Frontierele noastre vor rămâne deschise dar vrem să punem capăt dispersiei și să controlăm fluxul de o manieră care să-l reducă la un nivel gestionabil', a dat asigurări Cerar. 'Dacă va fi necesar vom lua măsuri suplimentare... pentru că nu avem capacități suficiente să ne asigurăm că un număr mare de migranți vor putea supraviețui iernii în Slovenia', a precizat el.

Slovenia a devenit principala țară de intrare a migranților în zona Schengen după închiderea de către Budapesta a frontierei sale cu Croația în noaptea de 16 spre 17 octombrie.'Angajamentele luate la Bruxelles de liderii țărilor situate pe ruta orientală nu au fost respectate. Fluxul de migranți nu este nici redus, nici încetinit', a subliniat șeful guvernului sloven.

‘Am decis să începem să construim în următoarele zile obstacole tehnice temporare la frontiera Schengen cu Croația. Aceste obstacole, printre care și un gard dacă va fi necesar, vor avea drept scop să-i dirijeze pe migranți spre posturile de frontieră’, a precizat șeful guvernului sloven în cadrul unei conferințe de presă.

‘Nu închidem frontiera. Vrem să asigurăm un flux controlat și sigur de migranți și să prevenim o catastrofă umanitară‘, a adăugat el.

Peste 170.000 de migranți și refugiați din Orientul Mijlociu, Asia și Africa au trecut granița în Slovenia de la jumătatea lui octombrie, când Ungaria și-a închis frontiera sudică cu Croația, redirecționând fluxul de imigranți spre Slovenia.

Miro Cerar a justificat măsura prin perspectiva unui nou aflux de 30.000 de persoane în următoarele zile, în condițiile în care Austria intenționează, potrivit șefului guvernului sloven, să plafoneze la 6.000 numărul de sosiri cotidiene. ‘Frontierele noastre vor rămâne deschise dar vrem să punem capăt dispersiei și să controlăm fluxul de o manieră care să-l reducă la un nivel gestionabil’, a dat asigurări Cerar. ‘Dacă va fi necesar vom lua măsuri suplimentare… pentru că nu avem capacități suficiente să ne asigurăm că un număr mare de migranți vor putea supraviețui iernii în Slovenia’, a precizat el.

Slovenia a devenit principala țară de intrare a migranților în zona Schengen după închiderea de către Budapesta a frontierei sale cu Croația în noaptea de 16 spre 17 octombrie.’Angajamentele luate la Bruxelles de liderii țărilor situate pe ruta orientală nu au fost respectate. Fluxul de migranți nu este nici redus, nici încetinit’, a subliniat șeful guvernului sloven.