Guvernul a aprobat organizarea şi atribuţiile Ministerului pentru Dialog Civic şi ale Ministerului Economiei

Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic şi ale Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, potrivit unui comunicat emis de Executiv.

09 dec. 2015, 16:22
Guvernul a aprobat organizarea şi atribuţiile Ministerului pentru Dialog Civic şi ale Ministerului Economiei

Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, a cărui înființare a fost decisă prin OUG 55/2015 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administrației publice centrale și pentru modificarea unor acte normative.

Conform Hotărârii aprobate de Guvern, conducerea ministerului se exercită de către ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, ajutat în activitatea sa de doi secretari de stat numiți prin decizie a Primului-Ministru.

Numărul maxim de posturi aprobat de Guvern pentru Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic este de 35, exclusiv demnitarii și cabinetul ministrului, iar salarizarea personalului din cadrul ministerului se stabilește la nivelul de salarizare aferent funcțiilor echivalente din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic a fost înființat în scopul constituirii și promovării unui cadru riguros și organizat de consultări publice cu societatea civilă. Pentru aceasta, ministerul elaborează și urmărește punerea în aplicare a politicilor naționale în domeniul dialogului civic, consultării publice, transparenței și guvernării deschise. De asemenea, ministerul asigură instituționalizarea unor mecanisme eficiente pentru garantarea unei guvernări deschise, participative, responsabile și eficiente prin promovarea transparenței și a dialogului constant cu societatea civilă organizată, cu cetățenii și cu toți actorii publici interesați.

Principiile după care se ghidează activitatea ministerului sunt următoarele:

  • Stabilitatea și predictibilitatea în domeniul consultării publice și al dialogului civic;
  • Folosirea eficientă a fondurilor publice
  • Transparența activității în toate domeniile sale de activitate
  • Colaborarea cu societatea civilă și cetățenii.

Tot în ședința de miercuri, Guvernul a aprobat cadrul legislativ necesar înființării, organizării și funcționării Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, precum și cel necesar organizării și funcționării Ministerului Energiei.

Astfel, Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri – înființat conform OUG nr. 55/2015, prin
reorganizarea și preluarea activităților Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, și prin preluarea activității și a structurilor în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii și mediului de afaceri de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri – exercită atribuții în domeniile economiei, politicii industriale, competitivității și industriei de apărare. Ministerul este condus de către viceprim-ministru, ministrul economiei, comerțului și relațiilor cu mediul de afaceri, ajutat în activitatea sa de 6 secretari de stat numiți prin decizie a Primului-Ministru.

Atribuțiile aferente domeniului întreprinderilor mici și mijlocii și mediului de afaceri sunt exercitate de către două
structuri organizatorice, și anume: Direcția Politici Antreprenoriale și Implementări Programe pentru IMM și Direcția Mediul de Afaceri. Structura organizatorică a Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri este constituită prin preluarea structurii organizatorice a fostului minister al Economiei, Comerțului și Turismului, respectiv 369 de posturi, la care se adaugă 52 de posturi de la Ministerul Energiei.