Omul de afaceri Ioan Niculae, adus la DNA. Procurorii i-au pus SECHESTRU pe o parte din avere VIDEO

Ioan Niculae, condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare în dosarul "Mită la PSD", a fost adus, miercuri dimineaţă, la sediul DNA.

16 dec. 2015, 08:09
Omul de afaceri Ioan Niculae, adus la DNA. Procurorii i-au pus SECHESTRU pe o parte din avere VIDEO

Ioan Niculae a fost adus, miercuri, la DNA din penitenciar, pentru a i se aduce la cunoştinţă că a fost pus sechestru pe o parte din averea sa, în dosarul în care mai sunt cercetaţi Bunea Stancu şi Said Baaklini, pentru suspiciuni de corupere a unor înalţi demnitari, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii anticorupţie au anunţat ulterior că au luat măsura sechestrului asigurător aîn dosarul în care Ioan Niculae, patronul grupului SC Interagro SA, este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, alături de el fiind cercetaţi Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, omul de afaceri Said Baaklini, reprezentantul firmei Libarom Agri, şi Rajef Sharif Mohammad, reprezentantul Mike Trading.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile ale inculpaților persoane juridice: SC INTERAGRO SA și SC INTERVITT SRL, aambele aparținând omului de afaceri Ioan Niculae, la concurența sumei de 11.438.169 lei.

„În vederea luării măsurilor asiguratorii, au fost făcute verificări pentru identificarea bunurilor mobile și imobile aparținând SC INTERAGRO SA și SC INTERVITT SRL, principalele firme implicate în schema infracțională de spălare de bani și care, de altfel, au și beneficiat de realizarea transferului de bani în această modalitate. A rezultat că SC INTERAGRO SA are imobile, în valoare totală de 8.739.825,32 lei, echivalent a aproximativ 2.000.000 euro (valoare de impunere), constând în 43 terenuri cu o suprafață de peste 100 de hectare și locuințe (apartamente). Printre acestea se număra două ferme, un complex hotelier și pășunea unui munte din localitatea Busteni (Prahova)”, se arată în comunicatul DNA.

Terenurile şi clpdirile pe care s-a pus sechestru asigurător sunt situate in județele Prahova (Azuga, Bușteni, Băicoi, Ploiești, Păulești, Târgușoru Vechi, Florești, Ariceștii Rahtivani), Teleorman (Zimnicea, Măldăeni, Alexandria, Peretu, Nanov), Ilfov (Cernica), Călărași (Dragoș Vodă) şi Dolj (Craiova).

În ceea ce privește SC INTERVITT SRL, urmează a se aplica sechestru, până la concurența sumei de 11.438.169 lei, asupra părților sociale, respectiv asupra diviziei de vinificație a grupului INTERAGRO din Zimnicea.

În același dosar s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Ioan Niculae (cumpărare de influență în formă continuată – 3 acte materiale), instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani), Nicoleta Toncea, președinte al S C. INTERAGRO S.R.L (complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălare de bani), Adriana Guţă, director economic S.C. INTERAGRO S.A (evaziune fiscală, spălare de bani), Viorel Bărac, director general S.C. INTERAGRO S.A (evaziune fiscală, spălare de bani, Gheorghe Bunea Stancu, președinte Consiliu Județean Brăila, la data faptelor (trafic de influență), SC INTERAGRO SA (evaziune fiscală, spălare de bani), SC INTERVITT SRL – firma beneficiară a sumelor de bani şi controlată de Ioan Niculae prin intermediul firmei de tip off shore DANDICOTT Ltd (complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani), SC LIBAROM AGRI SRL, firmă care s-a interpus în circuitul fictiv al banilor rezultați din evaziune fiscală şi controlată de SAID BAAKLINI, suspect în cauză (complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani) şi SC MIKE TRADING & INVESTMENT SRL, firmă care s-a interpus în circuitul fictiv a banilor rezultați din evaziune fiscală şi controlată de RAJEF SHARIF MOHAMMAD, suspect în cauză (complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani).

În dosarul „Mită la PSD”, in prima instanta, Judecatoria Sectorului 1 a decis, in 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeasi decizie fiind luata si in cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu.

Fostul lider PSD Braila a fost acuzat de DNA ca s-a folosit de functia pe care o detine in partid pentru „a obtine pentru altul bani sau foloase necuvenite”, in campania electorala din 2009, cand Mircea Geoana a candidat la presedintia Romaniei.

Bunea Stancu i-ar fi cerut 1 milion de euro omului de afaceri Ioan Niculae, pentru a sustine campania electorala a lui Mircea Geoana. O parte din bani, aproximativ 150.000 de euro, ar fi fost platiti prin casa de sondaje INSOMAR, detinuta de Sorin Ovidiu Vintu.

In schimbul banilor, potrivit procurorilor, omul de afaceri ar fi urmat sa aiba un cuvant de spus la numirea unor persoane in functii importante din Guvern. Scopul ar fi fost ca persoanele ce ar fi urmat sa fie numite in functiile importante sa ii sustina interesele si anume sa acorde avantaje companiilor sale si sa le vanda gaz la un pret mult mai ieftin.

Astfel, in dosar, procurorii argumenteaza ca Gheorghe Bunea Stancu discuta cu omul de afaceri Cristian Burci despre cooptarea unor alti oameni de afaceri precum Ioan Niculae sau Sebastian Ghita care, in schimbul unor contributii financiare, urmau sa fie rasplatiti cu diverse functii guvernamentale.

In acest doar, procurorii DNA au inceput urmarirea penala pe 11 mai 2011, iar in 11 ianuarie 2012 i-au trimis in judecata pe Bunea Stancu, Niculae, un director de la InterAgro si un actionar de la INSOMAR.