Iohannis a apreciat discursul lui Trump la summitul NATO de la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri seară că i-a plăcut discursul pe care l-a ţinut luna trecută Donald Trump la summitul NATO de la Bruxelles, în timpul căruia miliardarul republican a cerut aliaţilor să plătească retroactiv pentru anii în care nu au atins ţinta de 2% din PIB pentru cheltuieli de Apărare.

09 iun. 2017, 20:11
Iohannis a apreciat discursul lui Trump la summitul NATO de la Bruxelles

„NATO se bazează pe valori, dar este în final o alianţă militară, cheltuielile militare sunt complicate […] şi are nevoie de mulţi bani”, a precizat Iohannis.

De asemenea, preşedintele român a menţionat că povara finanţării alianţei militare trebuie să fie împărţită în mod egal de toate ţările membre, pentru a păstra poziţia de cea mai puternică alianţă internaţională pentru NATO.

Însă, Iohannis a evitat să ofere un răspuns cu privire la returnarea integrală sau parţială a sumelor care nu au ajuns în ultimii trei ani să fie investite în cheltuieli militare, după fixarea ţintei de 2% din PIB.

Preşedintele Trump a intervenit, precizând că deşi este de acord 100% cu ce a spus omologul său român şi vrea o alianţă mai puternică, aliaţii ar putea să plătească integral sau parţial pentru că nu au ajuns în ultimii ani la ţinta de 2% din PIB pentru Apărare, potrivit news.ro.

Citeşte şi Carmen Iohannis, prezenţă elegantă în vizita oficială de la Washington

Miliardarul american a precizat că este vorba de ani la rândul în care aliaţii nu au împărţit povara cheltuielilor militare – această ţintă a fost convenită în 2006 de către aliaţi, care în urmă cu trei ani au stabilit că vor ajunge la aceste cheltuieli militare până în 2024.

Iohannis nu a mai comentat, după intervenţia preşedintelui american, cu privire la plata în retroactiva a cheltuielilor militare pentru anii în care România nu a atins ţinta de 2% din PIB.