Eurovision 2015: Piesa cântată de Voltaj, PLAGIAT după o piesă străină? Ce spun compozitorii

EUROVISION 2015: Trupa Voltaj va reprezenta România la Eurovision Song Contest 2015, de la Viena cu piesa "De la capăt". Nici nu s-au obișnuit cu gândul că sunt câştigători, şi membrii trupei Voltaj au primit o lovitură de graţie. Potrivit libertatea, piesa seamănă foarte mult cu o melodie cântată de o trupă din America.

RomaniaTV.net
10 mart. 2015, 10:24
Eurovision 2015: Piesa cântată de Voltaj, PLAGIAT după o piesă străină? Ce spun compozitorii

EUROVISION 2015: Până să se hotărască în ce limbă vor cânta la Viena melodia în cauză (intitulată „De la capăt”) cei de la Voltaj se confruntă deocamdată cu rușinea ca piesa lor să fie arătată cu degetul drept un real plagiat. Potrivit libertatea.ro, între „De la capăt” și „I Could Sing of Your Love Forever”, ce aparține fostei trupe Delirious, este o asemănare de care vă puteți da singuri cu părerea.

Delirious (Martin Smith, Stuart Garrand, Tim Jupp, Jon Thatcher, Stew Smith și Paul Evans), un proiect cu muzicieni desprinși din trupa de rock creștin Te Cutting Edge Band), a activat între 1992 și 2009. „I Could Sing of Your Love Forever”, piesa asemuită cu melodia celor de la Voltaj a fost lansată în urmă cu 11 ani și s-a bucurat de un succes moderat în Statele Unite.

Citeşte şi: Oana Roman, reacţie DURĂ la adresa trupei Voltaj, după câştigarea Eurovision România

EUROVISION 2015: Trupa Voltaj va reprezenta România la Eurovision Song Contest 2015, de la Viena cu piesa „De la capăt”.

Suntem emoţionaţi şi foarte bucuroşi. Suntem convinşi că, la ce concurenţă a fost, atuul câştigător a fost mesajul nostru şi românii au dorit să ducă acest mesaj la Viena şi să-l aducă în faţa Europei. Le mulţumim celor care ne-au votat, mulţumim juriului pentru încrederea pe care ne-a acordat-o. Să ai 24 de puncte din tot atâtea e foarte onorant. (…) Deja ne facem planuri şi ne gândim cum să facem încât să ajungem cât mai sus. Dacă se poate mai sus de locul doi. Asta e marea noastră dorinţă„, a declarat Călin Goia la începutul conferinţei de presă care a avut loc după încheierea concursului.

 CITEŞTE ŞI VOLTAJ, castigator EUROVISION ROMANIA: „Cred că mesajul nostru se va face cunoscut în Europa”

Eram convins ca nu o sa ramana indiferenti romanii si ca or sa ne voteze. Ne-am bucurat si că juriul a fost in acelasi asentiment. Concurenta este extrem de puternica, dar cum am facut si la selectia nationala vom incerca sa dam tot ce avem mai bun ca show si ca prestatie live. Ne vom gandi mult la prestatia de la Viena„, a declarat solistul la România TV.

VEZI ŞI EUROVISION 2015 s-a terminat cu scandal: Cine contestă trupa Voltaj


Mai mulți compozitori au comentat acest subiect după ce mai mulți internauți au găsit asemănări între melodia „De la capăt” a trupei Voltaj și „I Could Sing of Your Love Forever” a trupei Delirious, scrie Agenția de presă mondenă.

În timp ce Gabi Constantin (Voltaj) garantează că melodia este originală, alți compozitori celebri prin participarea la Eurovision vin să își spună, la rândul lor parerile. 

Iată ce spun compozitorii:

Mihai Alexandru (cel care a compus piesa „Don’t Break My Heart” a Nicolei în 2003): „Motivul e insuficient să se ridice o pretenție de plagiat”.

Cristi Faur (cel care a compus „Let Me Try” pentru Luminița Anghel și Sistem, în 2005): ‘Piesa are într-adevăr același motiv pe începutul frazei muzicale. Se repetă același motiv, după care linia lor melodica ia un alt drum către refren”.