Mihnea Motoc a preluat mandatul de ministru al Apărării: Experienţa acumulată mă va ajuta să duc la bun sfârşit misiunea

Mihnea Motoc a preluat, marţi seară, mandatul de ministru al Apărării de la Mircea Duşa, într-o ceremonie care are loc la sediul MApN, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Dacian Cioloş şi a fostului premier interimar Sorin Cîmpeanu. Noul ministru a declarat cu această ocazie că preia mandatul cu o speranță care îl obligă, fiind pentru el și o mare provocare, și că experiența pe care a acumulat-o în diverse structuri în care a reprezentat statul român îl va ajuta să ducă la bun sfârșit misiunea.

17 nov. 2015, 21:56
Mihnea Motoc a preluat mandatul de ministru al Apărării: Experienţa acumulată mă va ajuta să duc la bun sfârşit misiunea

Klaus Iohannis a fost marţi seara la sediul Ministerului Apărării Naţionale (MApN), unde a fost primit cu onoruri militare. Cu această ocazie, președintele a vorbit despre realizările pe care le-a avut fostul ministru, Mircea Dușa, și despre importanța Strategiei Naționale de Apărare a Țării.

Citeşte şi: Iohannis, la sediul MAE: Am CONVINGEREA că împreună cu echipa lui Cioloş vom continua să REPUNEM România pe HARTA lumii

”Avem un nou Ministru al Apărării. În acest ceas de seară, dați-mi voie să încep prin a mulțumi domnului Dușa pentru modul în care s-a implicat în conducerea Mnisterului Apărării. S-au realizat multe lucruri bune și vreau să cred că o parte le-am realizat împreună. Îmi face plăcere să vă reamintesc că în acest an am reușit să creăm un cadru care deschide posibilitatea pentru armata română să-și ia locul pe care îl merită. Am reușit împreună cu partidele să ajungem la un pact privind finanțarea cheltuielilor cu Apărare. Faptul că până în 2017 vom avea 2% din PIB alocat și vom menține timp de un deceniu această finanțare deschide orizonturi absolut noi pentru ceea ce se poate face în domeniul apărării”, a precizat Klaus Iohannis.

Această strategie se poate aplica doar când se modernizează legislația care se referă la instituțiile și procedurile legate de securitatea națională, a mai  declarat Iohannis.

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat marți că experiența pe care a acumulat-o în diverse structuri îl va ajuta să ducă la bun sfârșit mandatul.

„E un privilegiu pentru mine să mă aflu în fața dvs astăzi în calitate de ministru al Apărării Naționale. În acest punct de început v-aș ruga să îmi permiteți să nu vorbesc prea mult, intenționând să las apoi faptele să vorbească pentru mine. Preiau acest mandat cu speranță, cu o speranță care mă obligă. Este o mare provocare pentru mine să îmi asum conducerea unui minister de asemenea anvergură, dar, în același timp, sunt încredințat că experiența acumulată în structuri naționale și în organizațiile internaționale în care statul român m-a trimis să reprezint țara mă vor ajuta să duc la bun sfârșit importanta misiune încredințată”, a spus Motoc cu ocazia ceremoniei de preluare a mandatului.

La ceremonie au participat președintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloș și predecesorul lui Motoc la Apărare, Mircea Dușa.

Noul ministru a apreciat activitatea fostului ministru al Apărării Mircea Dușa, precizând că acesta a impus, în opinia sa, „echilibru, dăruire și seriozitate culturii organizaționale a instituției”, scrie Agerpres.

Motoc a menționat că va da dovadă de onestitate și va fi gata să ducă la bun sfârșit sarcinile asumate.

Asigur întreg personalul MApN de tot sprijinul meu, ne așteaptă o perioadă grea, dar o vom trece împreună. Am lucrat adesea alături de militari și știu cât de hotărâți sunteți în fața oricărei provocări. Pot să vă asigur însă că și diplomații sunt la fel, pentru simplu motiv că și unii, și alții luptăm pentru România”, a adăugat Motoc.

Premierul Dacian Cioloș a apreciat, marți, activitatea militarilor români și a declarat că va sprijini Ministerul Apărării pentru a continua trendul ascendent al bugetului alocat Armatei Române.

„Este o onoare să mă aflu astăzi pentru prima dată în fața dvs, în fața unei instituții respectate și apreciate de români, care inspiră încredere, o încredere de care avem nevoie în România și pe care trebuie să o dezvoltăm din ce în ce mai mult. Dvs sunteți un pilon de stabilitate prin ceea ce inspirați în societate, dar și prin ce faceți pentru țară prin modul în care vă angajați și dăruiți. Și chiar într-o perioadă de pace pentru România aduceți onoare țării prin felul în care vă faceți datoria în teatrele de operații. Armata Română e instituția care a arătat că România este capabilă să își facă datoria atunci când decide să facă parte din organizații internaționale”, a spus Cioloș la preluarea mandatului de ministru al Apărării de către Mihnea Motoc de la Mircea Dușa.

Prim-ministrul a subliniat că militarii români sunt un exemplu și că este gata să se inspire din dăruirea cu care aceștia își fac datoria acolo unde România a decis să își asume responsabilități.

„MApN a fost unul dintre primele ministere la care m-am gândit când am început să formez Guvernul, că știam că de modul în care fac alegerea pentru poziția de ministru al Apărării va depinde și credibilitatea Guvernului. M-am gândit la domnul Motoc, că l-am cunoscut la Bruxelles și i-am apreciat diplomația, rafinamentul, eficacitatea, calități care cu siguranță îi vor aduce un plus în fruntea acestui minister. (…) Sunt convins că vom reuși împreună să continuăm cu rezultatele bune pe care le-ați demonstrat și până acum. Pot să vă asigur că veți avea sprijinul meu în Guvern pentru a continua trendul ascendent al bugetului alocat Armatei”, a mai spus premierul.