NASA a lansat un satelit pentru a monitoriza schimbările de pe Terra VIDEO

Publicat: Marţi, 12 Februarie 2013 13:46 // Actualizat: Marţi, 12 Februarie 2013 13:46 // Sursa: Mediafax

NASA a lansat, luni, în colaborare cu Centrul american pentru geofizică (USGS), un nou satelit pentru a continua să monitorizeze starea planetei. Astfel, oamenii de ştiinţă vor putea să obţină mai multe informaţii despre schimbările care se petrec pe planeta noastră.

Foto: nasa.gov

Lansat în condiţii meteorologice excelente, cu ajutorul unei rachete Atlas V, la ora 18.00 GMT, de la baza militară Vandenberg din California, satelitul Landsat 8 a fost plasat pe orbita polară după o oră şi 20 de minute, la o altitudine de 705 kilometri deasupra Terrei.

Acest satelit, al optulea din seria "Landsat" inaugurată în 1972, va efectua o rotaţie în jurul Terrei în 99 de minute, de 14 ori pe zi. El va putea astfel să cartografieze întreaga planetă o dată la 16 zile, obţinând o serie de date ştiinţifice preţioase, mai ales în ceea ce priveşte pădurile, cursurile de apă şi terenurile agricole. Satelitul are o durată prevăzută de funcţionare de cel puţin cinci ani, însă el ar putea să funcţioneze chiar până la zece ani.

Aceste observări neîntrerupte ale planetei noastre îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine modificările de pe Terra, induse de exploatarea resurselor naturale sau de schimbările climatice: se vor putea afla în acest fel, şi de o manieră precisă, viteza de topire a unui gheţar sau pagubele cauzate de despăduririle din anumite zone de pe Terra.

Noul satelit are la bordul său două instrumente de măsură mai performante decât cele de la bordul predecesorilor săi, un aparat foto (OLI) şi un senzor termic în infraroşu (TIRS).

Datele colectate de Landsat 8 vor fi stocate pe trei site-uri, în Alaska, Dakota de Nord şi Norvegia. USGS pune aceste informaţii, gratuit, la dispoziţia tuturor oamenilor de ştiinţă.

1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
cartografiere cercetare Landsat modificări pe Terra NASA satelit
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
11 mar 17:00
...src="http://media.rtv.net/image/201303/w620/kompsat_2__1_36896300.jpg" alt="" width="620" height="348" /> Citeşte şi NASA a lansat un satelit pentru a monitoriza schimbările de pe Terra VIDEO Potrivit publicaţiei britanice, un zoom al fotografiei arată o...
1
EUR
4.6677
RON
16 Oct
noapte 10 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H