Nici FERICIREA nu mai e ce a fost: Cum s-a schimbat în ultimii 76 de ani

Viziunea asupra fericirii s-a schimbat radical în ultimii 76 de ani, potrivit unui studiu prezentat recent în cadrul Annual Conference of the British Psychological Society, la Liverpool.

RomaniaTV.net
07 mai 2015, 09:24
Nici FERICIREA nu mai e ce a fost: Cum s-a schimbat în ultimii 76 de ani

Psihologul Sadie McHugh, de la University of Bolton, a reeditat un celebrul studiu despre fericire efectuat tot în Bolton, în 1938.

În urmă cu 76 de ani, cei de la Mass Observation au plasat un anunţ în cadrul Bolton Evening News, anunţ ce conţinea întrebarea „Ce este fericirea?”.

Cititorii au trimis un număr de 226 de scrisori ca răspuns la această întrebare. În cadrul studiului, participanţii au fost rugaţi să ajute la întocmirea unui clasament al fericirii prin notarea importanţei a zece factori, de la frumuseţe şi până la siguranţă sau religie.

În 2014, Sandie McHugh li profesorul Jerome Carson au repetat studiul, rugând participanţii, prin intermediul celor de la Bolton News, să completeze un chestionar care conţinea întrebările folosite în 1938. Ulterior, au fost comparate noile descoperiri cu rezultatele studiului realizat în urmă cu 76 de ani.

Citeşte şi Cine e mai fericit: bărbatul sau femeia? Află răspunsul aici

În 1938, siguranţa, cunoaşterea şi religia erau văzute de participanţi ca fiind cele mai importante aspecte ale fericirii.

În 2014, siguranţa şi-a păstrat locul în topul celor mai importante aspecte, însă primul loc a fost ocupat de umor, urmat de timpul liber.

Religia a ajuns pe locul zece în 2014, comparativ cu 1938, când se afla pe locul trei în clasament.

O altă diferenţă majoră constă în faptul că în 1938, participanţii se declarau fericiţi atunci când se aflau în Bolton, iar în 2014 63% dintre participanţi susţineau că sunt fericiţi când reuşesc să plece din oraş.

În ceea ce priveşte norocul, atât în 1938, cât şi în 2014, 40% dintre participanţi credeau că este important pentru a fi fericit.

În 2014, 77% dintre subiecţi au răspuns cu „Nu” la întrebarea „Crezi că fericirea este legată în mod direct de bunurile materiale şi bogăţie?”. Deşi siguranţa era importantă în 1938, bogăţia nu prezenta interes.

Citeşte mai mult pe feminis.ro.