Oligarhii fug din Ucraina. 20 de chartere şi avioane private au decolat duminică de la Kiev

Serviciul public ucrainean de trafic aerian a sfătuit, duminică, companiile aeriene să evite să zboare deasupra apelor deschise ale Mării Negre.

14 feb. 2022, 06:35
Oligarhii fug din Ucraina. 20 de chartere şi avioane private au decolat duminică de la Kiev

20 de chartere și avioane private au plecat din Ucraina doar duminică, potrivit ziarului Ukrainska Pravda. Printre cei care au organizat zborurile se află, conform sursei citate, și cunoscuții Rinat Ahmetov și Boris Kolesnikov.

„Oligarhii și oamenii de afaceri ucraineni părăsesc Ucraina cu zboruri charter, numai duminică aproximativ 20 de avioane charter și private au plecat din Kiev. Printre charterele și avioanele private care au părăsit Ucraina duminică se numără Rinat Akhmetov și Boris Kolesnikov. Un avion privat pentru 50 de persoane a mai fost comandat de deputatul Platformei Opoziției – pentru Viață , milionarul Igor Abramovici. Potrivit unor informatii din două surse, acest avion ar trebui să ducă rude şi colegilor de partid, precum și parteneri de afaceri ai lui Abramovici, de la Kiev la Viena”

Politicianul Igor Abramovici, un cunoscut om de afaceri, implicat în domeniul construcțiilor, a organizat și el un zbor de 50 de persoane. În avion s-au aflat, conform sursei citate, rude și parteneri de afaceri ai lui Abramovici, care e membru al partidului pro-rus Pentru Viață. Destinația avionului a fost Viena.

Ucraina oligarhilor. Conflictul dintre Zelenski şi miliardarul Ahmetov poate arunca ţara în braţele Rusiei, dedesubturile unui război mai periculos decât cel armat

În același timp, unul dintre avioanele lui Rinat Ahmetov, patronul lui Șahtior Donețk, a plecat duminică de la Kiev. Totuși, conform Surselor publicației Ukrainska Pravda, Ahmetov ar fi plecat încă de pe 30 ianuarie la Zurich. În aceeași zi a părăsit țara și Viktor Pinciuk, miliardar căsătorit cu fiica fostului președinte ucrainean Leonid Kucima, scrie Libertatea.

Vadim Novinski, om de afaceri ucrainean născut în Rusia, proprietar al unui holding metalurgic, a plecat pe 10 februarie din țară la bordul unui zbor Kiev – Munchen.

Mașina lui Yaroslavski, accident în ziua plecării

În aceeași zi, Oleksandr Yaroslavski ar fi plecat la Londra. Vestea s-a răspândit rapid, pentru că, în aceeași zi, la fața locului unui accident mortal, fără autor cunoscut, au fost găsite numerele de înmatriculare ale unei mașini deținute de miliardar. Yaroslavski e fostul patron de la Metalist Harkiv, echipă ucraineană de fotbal, având afaceri bancare și în domeniul metalurgiei.

Numele care au plecat în weekendul acesta sunt Andrei Stavnițer (afaceri în domeniul transporturilor), Vadim Nesterenko, politician, Vadim Stoliar, politician pro-rus și afacerist, dar și Vasil Hmelnițki, antreprenor în domeniul infrastructurii și energiei regenerabile. Oficiul de PR al primului a menționat că e plecat într-o călătorie de afaceri și se va întoarce în Ucraina „zilele viitoare”.

Ucraina reacţionează în faţa mobilizării Rusiei la graniţă. „Armata este pregătită să riposteze. Nu vom face jocul dușmanului care încearcă să ne intimideze” VIDEO

Serviciul public ucrainean de trafic aerian a sfătuit, duminică, companiile aeriene să evite să zboare deasupra apelor deschise ale Mării Negre, de luni până sâmbătă, în contextul în care peste 30 de nave rusești au început exerciţii de antrenament în apropierea Peninsulei Crimeea, ca parte a unor exerciţii navale mai ample, informează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Potrivit aceleiași surse, spaţiul aerian deasupra teritoriului Ucrainei a rămas deschis. Un oficial ucrainean de rang înalt declarase anterior că nu vede rostul închiderii spaţiului său aerian ca răspuns la acumularea de trupe de către Moscova, în timp ce compania aeriană olandeză KLM a anunţat că nu va mai zbura spre Ucraina.