Regimul sirian şi Statul Islamic au folosit arme chimice în atacurile din Siria

Huma Rights Watch a acuzat regimul sirian şi gruparea jihadistă Stat Islamic că a folosit arme chimice în diferite atacuri.

28 sept. 2016, 13:53
Regimul sirian şi Statul Islamic au folosit arme chimice în atacurile din Siria

Forțele guvernului sirian și jihadiști ai organizației Stat Islamic au comis noi atacuri cu arme chimice în și în jurul orașului Alep în lunile august și septembrie, potrivit organizației internaționale pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch, relatează miercuri Reuters.

HRW a anunțat că două cartiere din estul orașului Alep, controlat de rebeli, al-Sukari și Zabdiya, au fost lovite pe 6 septembrie și respectiv 10 august cu butoaie cu bombe care conțineau substanțe chimice toxice. Cinci persoane, între care trei copii, au fost ucise și zeci au fost rănite, a adăugat sursa citată.

‘După fiecare atac, zeci de persoane care aveau probleme cu respirația, prezentând simptome de tuse, înroșire a pielii și ochilor și care lăcrimau au solicitat îngrijiri medicale în spitale’, potrivit HRW.

Citeşte şi Rusia vrea RĂZBOI TOTAL în Siria

Potrivit HRW, identificarea substanțelor chimice care ar fi fost folosite în atacurile de la Alep fără teste de laborator este dificilă, ‘dar semnele și simptomele semnalate de victime și de personalul medical indică faptul că forțele guvernamentale au folosit probabil clor’.

Presupusul atac chimic comis de organizația Stat Islamic a avut loc departe de orașul asediat.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW) interzice folosirea proprietăților toxice ale substanțelor chimice precum clorul cu scopul de a ucide sau răni.