Tănase: Probabil se va întâmpla să dăm oameni afară de la TVR. Taxa TV nu se majorează în 2014

Directorul general interimar al SRTv, Stelian Tănase, a declarat, marţi, că nu poate da un răspuns cu privire la disponibilizări în această instituţie până când nu are organigrama, dar admis că "probabil" acest lucru se va întâmpla, întrucât mai mult jumătate din buget este alocat pentru fondul de salarii în 2014.

25 mart. 2014, 13:01
Tănase: Probabil se va întâmpla să dăm oameni afară de la TVR. Taxa TV nu se majorează în 2014

„Nu am spus că nu vor fi oameni daţi afară, dar nu pot să dau un răspuns până nu am organigrama.(…) Dacă plecăm cu gândul că mergem să dăm afară câteva zeci sau sute de oameni, eu cred că pornim dintr-un punct fals. Probabil se va întâmpla lucrul acesta, atunci când vom pune un ochi atent asupra bugetelor de venituri şi cheltuieli, fondului de salarii. Fondul de salarii, la Televiziunea Română, din cauza faptului că taxa n-a fost indexată de 12 ani, a trecut de la 20% la 41% anul trecut şi anul ăsta mergem la peste 50%. O companie care are un fond de salarii jumătate din buget este în faliment”, a spus Tănase, la Palatul Parlamentului.

El a precizat, însă, că nu se pleacă de la ideea de concediere, ci de la necesitatea de a avea o organigramă care să facă eficientă televiziunea.

Ponta: Stelian Tănase trebuie să îşi continue activitatea la SRTV

Stelian Tănase a arătat că săptămâna viitoare va fi ales un Consiliul de Administraţie, după care activitatea televiziunii publice va intra în normal.

Directorul SRTv a afirmat că a avut discuţii atât cu premierul, cât şi cu liderul PNL, Crin Antonescu, şi a fost asigurat că va avea sprijin în demersurile sale cu privire la Televiziunea Română.

„Am convenit asupra unui proces de restructurare, de reorganizare a televiziunii în baza legii 85/2006. Sper ca în curând Guvernul să ia deciziile necesare şi să putem trece la această reformă profundă a televiziunii, de fapt o restructurare de proporţii în aşa fel ca într-un număr de doi ani, poate trei – proiectul meu este până în 2016 – să trecem la un format BBC, care va însemna de fapt şi crearea unei structuri comune cu radioul public”, a explicat Tănase.

Mircea Radu a rămas pe bară. TVR nu a mai avut bani şi pentru el

În opinia sa, televiziunea publică trebuie gândită altfel, argumentând că funcţionează pe baza unei legi „complet depăşite” şi trebuie făcută cât mai repede o lege nouă.

„Televiziunea Română este nereformată. Jumătate este un fel de televiziune de stat de tip moscovit, din blocul sovietic, şi pe de altă parte altă jumătate este o televiziune care se comportă ca orice televiziune într-o piaţă liberă. Aşa nu putem să mergem, e struţo-cămilă.(…) Este exact ca un Trabant cu care vrem să întrecem maşinile care se produc anul acesta. Esenţial în acest pas este o lege nouă a televiziunii. Sper să găsim înţelegere şi să o trecem foarte repede”, a susţinut Stelian Tănase.

În ceea ce priveşte mărirea taxei TV, directorul televiziunii publice a exprimat opinia că, deşi aceasta este cea mai mică din Europa, în 2014 nu se va putea majora.

Andreea Marin a refuzat 12.000 de euro pe luna

Referitor la posibilitatea intrării în insolvenţă, Tănase a afirmat că din punctul său de vedere acest lucru nu poate fi evitat.

„Dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că nu poate fi evitată, dar mă gândesc mai mult la ceea ce înseamnă restructurare, reformă, mai mult decât neapărat insolvenţă, deşi această lege se face în temeiul legii 85/2006, care este legea insolvenţei. Legea TVR va prevede această apropiere, unificare cu radioul public. Aşa este modelul BBC, în care eu cred. Asta nu se va putea face mai curând de 2-3 ani”, a arătat Stelian Tănase.

Pe de altă parte, Tănase a explicat că noua lege va cuprinde şi modificări în ceea ce priveşte Consiliul de Administraţie.

„Vrem să reducem foarte mult decizia politicului în privinţa Consiliului de Administraţie şi ne gândim la Patriarhie, la Academia Română, la uniunile de creaţie, la organizaţiile profesionale din media pentru că discuţia va fi strict profesională şi mai puţin politică. Amestecul politicii în ultimii 20 de ani în Televiziunea Română a dus la acest dezastru. Fiecare guvern a dat decizii care n-au fost în avantajul televiziunii. (…) Esenţial este de a echilibra şi de a câştiga în ochii telespectatorilor credibilitate, care este acum distrusă”, a declarat directorul SRTv.

Întrebat dacă instituţia va mai fi în subordinea Parlamentului, Tănase a dat un răspuns afirmativ, dar a precizat că este vorba doar de punctul său de vedere.

„Da, televiziunea trebuie să rămână la Parlament (…) să existe un loc în care poţi să faci apel atunci când ai probleme interne irezolvabile”, a completat Stelian Tănase.