Tăriceanu îî dă replica lui Iohannis: Vom ajunge într-o criză politică şi constituţională

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că, dacă președintele Klaus Iohannis nu va ține cont la numirea premierului de rezultatul alegerilor din decembrie, atunci se va ajunge la o "criză politică majoră și constituțională".

04 oct. 2016, 16:30
Tăriceanu îî dă replica lui Iohannis: Vom ajunge într-o criză politică şi constituţională

„Îmi imaginez cu greutate cum poate președintele să refuze rezultatul votului popular, un președinte care respectă Constituția. (…) Cred că trebuie să așteptăm rezultatul alegerilor și atunci președintele nu cred că va avea altă soluție decât să respecte voința majorității cetățenilor români. (…) Cred că ajungem într-o criză politică majoră și constituțională în astfel de condiții”, a declarat Tăriceanu, marți, la Senat.

Potrivit acestuia, șeful statului are obligația de a respecta Constituția, pentru că în Legea fundamentală nu există „o derogare privind introducerea unor criterii suplimentare” în numirea premierului.

Citeşte şi:  Klaus Iohannis: Nu voi desemna premier o persoană urmărită sau condamnată penal. Dragnea: Şeful statului încalcă grav Constituţia

„Cred că și eu și președintele, și nu numai noi, dar toți suntem obligați să respectăm Constituția. În Constituție nu există o derogare privind introducerea unor criterii suplimentare de numire a prim-ministrului pe care le invocă președintele. Așadar, dacă o persoană este condamnată, dar nu are interzicerea drepturile civile, ea poate să candideze, poate să fie aleasă. Nu are niciun fel de interdicție. Nu cred că președintele poate să legifereze în plus față de lege și mai ales față de Constituție„, a mai spus președintele Senatului.

Întrebat dacă ia în calcul un demers pentru suspendarea președintelui, Tăriceanu a replicat: „Nu vreau să anticipez. Președintele cred că este încă în campanie electorală și face declarațiile astea. Să vedem ce se va întâmpla atunci. Spun că se va declanșa însă, în cazul unui refuz, o criză politică și constituțională”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că nu va desemna pentru funcția de premier, după alegerile parlamentare din decembrie, „o persoană urmărită penal sau condamnată”.

„În niciun caz nu voi desemna o persoană care este urmărită penal sau condamnată penal sau are probleme de integritate de altă natură. Clasa politică trebuie să se reformeze, trebuie să avem politicieni curați și acest criteriu va fi criteriul eliminator. Indiferent de cine vine propusă, eu, președintele României, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.