Traian Băsescu a primit cetăţenia Republicii Moldova: „Sunt mulţumit. Nu am planuri politice acolo”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a obţinut cetăţenia Republicii Moldova. Traian Băsescu nu a aşteptat decât trei luni pentru a deveni cu acte şi cetăţean moldovean, deşi termenul legal de a primi cetăţenia statului de peste Prut este de un an.

09 iun. 2016, 11:57
Traian Băsescu a primit cetăţenia Republicii Moldova: „Sunt mulţumit. Nu am planuri politice acolo”

Traian Băsescu şi soţia sa au primit cetăţenia Republicii Moldova, transmite România TV. Președintele Nicoale Timofti a semnat decretul în acest sens, informația fiind confirmată în exclusivitate pentru Deschide.MD de către Secretarul General al Președinției, Ion Păduraru.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a semnat, joi, decretele prin care Băsescu Traian și Băsescu Maria le-a fost acordată cetățenia Republicii Moldova. Cetățenia le-a fost acordată în temeiul art. 24, alin. 2, din Legea Cetățeniei. Decretele  urmează să fie publicate în Monitorul Oficial și, ulterior, Băsescu Maria și Băsescu Traian vor depune jurământul în fața Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova la București„, a anunţat serviciul de presă al preşedinţiei Republicii Moldova.

Președintele Traian Băsescu s-a declarat mulțumit de faptul că a obținut cetățenia Republicii Moldova și a subliniat că pentru el acest lucru era o obligație pe care și-a asumat-o public.

Am avut o obligație. M-am angajat public să solicit cetățenia Republicii Moldova. Am aflat astăzi că președintele Timofti a semnat decretul. Sunt mulțumit„, a afirmat Băsescu, potrivit Agerpres.

El a infirmat că ar avea planuri politice legate de Republica Moldova. „Nu am”, a răspuns Băsescu, întrebat în acest sens.

Președintele PMP a adăugat că va discuta cu șeful statului moldovean, Nicolae Timofti, în vederea depunerii jurământului în calitate de proaspăt cetățean al Republicii Moldova.

Soții Băsescu au cerut cetățenia moldovenească pe 8 martie 2016, solicitarea fiind expediată spre avizare instituțiilor abilitate. Deși termenul legal de examinare a unor astfel de solicitări în Republica Moldova este de un an, cererea fostului președinte român a fost examinată în regim prioritar, deoarece este vorba despre o persoană cu statut special.

Traian Băsescu declara încă în iulie 2013 — după o vizită în Republica Moldova — că după ce îşi va termina mandatul de preşedinte al României va cere, „poate”, cetăţenia moldoveană în semn de respect şi dragoste pentru Republica Moldova şi oamenii ei.

O săptămână mai târziu, Traian Băsescu spunea că este decis „categoric” să ceară cetăţenia Republicii Moldova, menţionând că şi-ar dori ca românii să trăiască într-o singură ţară. „Dacă acum nu putem avea cetăţenie română pe ambele maluri ale Prutului, măcar să le am pe amândouă”, a spus el.

În aprilie 2015, Traian Băsescu şi-a reiterat dorinţa de a deveni cetăţean al Republicii Moldova, doar că atunci situaţia politică din Moldova nu era favorabilă unui astfel de demers, scrie Moldova.org. Totuşi, preşedintele moldovean Nicolae Timofti a spus atunci că nu sunt probleme. „Având în vedere că dumneavoastră aţi oferit multor cetăţeni moldoveni cetăţenia română, cred că nu este o problemă ca noi să vă acordăm cetăţenia Republicii Moldova”, a afirmat la acea vreme Nicolae Timofti.

Tot în aprilie 2015, Băsescu a fost decorat de preşedintele Nicolae Timofti cu ordinul „ştefan cel Mare”, decoraţia militară supremă a Republicii Moldova.

Distincţia i-a fost acordată „în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia sa deosebită la promovarea stabilităţii, securităţii şi democraţiei în regiune şi pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a cadrelor din domeniile apărării, securităţii şi asigurării ordinii publice”, potrivit preşedinţiei de la Chişinău.