Ultimele cuvinte ale lui Ioan Gyuri Pascu: Să lăsăm lucrurile aşa cum vin. De câte ori mi-am făcut planuri nu mi-au ieşit

Ioan Gyuri Pascu a murit, anunţă România TV. Decesul a survenit în urma unui stop cardiorespirator iresuscitabil. Ioan Gyuri Pascu a murit acasă, în jurul orei 5,00 dimineața. Manevrele de resuscitare au durat aproximativ o oră.

26 sept. 2016, 08:13

Ioan Gyuri Pascu, fost membru al grupului Divertis a murit în această dimineaţă în locuinţa sa din Capitală la vârsta de 55 de ani, din primele informaţii el ar fi făcut infarct. Ioan Gyuri Pascu, născut pe 31 august 1961, la Agnita, a fost muzician şi actor, membru al grupului de umor Divertis, din anul 1987. S-a lansat în cariera muzicală în anul 1982 şi de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care pop, rock, blues, reggae.

Într-un interviu pentru o blogăriţă, publicat pe 17 septembrie, actorul a povestit despre copilărie, părinţi, moarte, viaţa din televiziune, muzică si poezii.

„Copilaria are in sine ceva minunat, chiar daca au fost si traume. Am copilarit in orasul Agnita in care m-am si nascut si unde am stat pana am terminat liceul, iar in vacantele de vara mergem in judetul Mures unde era pentru mine paradisul, undeva la munte. Mergeam la bunica mea. Imi era foarte bine. Tatal meu a cumparat televizorul in ’64, cand eu aveam 3 ani ca sa vedem Olimpiada de la Tokyo. Tatal meu a fost inginer in exploatari forestiere si mama mea a lucrat la contabilitate, tot acolo la sectorul de exploatare a lemnului, in Agnita”, a marturisit Ioan Gyuri Pascu pentru oameni-frumosi.ro.

În cadrul interviului, actorul a vorbit despre importanţa timpului petrecut cu noi.

„Faptul de a sta cu tine. Macar 5 minute pe zi. Eu le spun oamenilor si ei râd. Macar 5 minute pe zi. Cand mergi la toaleta, nu iti lua telefonul. Stai cu tine si vezi cine esti. Si dupa aceea sa fii atent. Si omul va trebui sa inlocuiasca cautarea cu atentia. Ca omul tot cauta, cauta. Daca esti atent la tine, inauntrul tau si ce se intampla in jurul tau, te vor gasi lucrurile. Sa fii atent la tot: la gandurile tale, la cum reactioneaza corpul tau la aceste ganduri, sa fii atent cum respiri. Si mai este o chestie care se spune: traieste-ti viata. Eu zic altfel: sa se lase trait de viata. Sa lasam lucrurile asa cum vin, pentru ca fiecare lucru vine cu un rost. Din fiecare putem sa invatam”, spunea actorul în urmă cu puţin timp.

Viata este simpla, aspectele ei sunt foarte complicate, iar noi ne lasam coplesiti de ele. Mie acum un an mi-a murit mama, acum doi ani, fratele, o sora mi-a murit cand avea 38 de ani, iar eu aveam 30. Atunci stiu ca m-am razvratit, dar dupa aceea mi-am dat seama ca oricand te vegheaza si poti sta de vorba cu ei si nu te mai afecteaza atat de tare.

„De mic copil am stiu ca vreau sa fiu artist. Si am avut multe frane. Am fost picat la teatru ca eram prea scund. Dupa ce am picat la teatru, dupa ce am facut armata, eu am vrut sa dau din nou, dar tatal meu mi-a spus: „O data te-am lasat sa dai.” Era foarte greu atunci, o singura clasa la Targu-Mures si doua la Bucuresti. Eu practic am dat pe doua locuri din patru”.

Actorul spunea în interviu că pentru el a fost foarte importantă libertatea, să nu fie ingradit, sa nu fie mintit, sa nu fie cenzurat. Toate cantecele si poeziile lui erau inspirate din viaţa lui, spuneau povestea vieţii lui.

„Cine vrea sa fie vulnerabil. Poti sa fii vulnerabil si fara sa te expui. Daca ai o slabiciune si ai fricile tale, deja esti vulnerabil, ca te expui, ca nu te expui. Pentru mine succesul, faima si banii sunt ca frunzele copacului. Si atunci invatam de la copaci. Ele cand sunt, trebuie sa te bucuri de ele cand sunt verzi. Apoi vine viscolul iarna, copacul este tot acolo, asteapta o alta primavara. Cat timp depinzi de succes vei suferi, tragi tare, te agati de lucrul asta si suferi”.

Ioan Gyuri Pascu a vorbit de asemenea despre invidie şi gelozie.

„Invidia, gelozia, vin din frica. Frica de a pierde ceva. Cel pe care il invidiezi ajunge la ceva ce tu vrei sa ajungi si nu ai ajuns. Tot e frica. Si cainii latra din frica. Oamenii nu se uila ce au, ci la ce nu au. Asa am fost crescuti: sa categorisim, sa comparam, sa spunem ca ala este mai bun, ala este mai rau. Daca il invidiezi pe ala care a facut, fa si tu. Care este problema, ce te opreste?!”, a mai spus actorul.

Ioan Gyuri Pascu mărturisea că el nu se mai gândea la viitor. „De cate ori mi-am facut planuri nu mi-au iesit. Normal ca ai o viziune, iti faci o schita. Eu vad ca pe un lucru foarte prost, planificarea pe termen lung. Mai bine planific ce fac anul asta. Eu de mult timp nu imi mai fac planuri de viitor, dar imi place sa traiesc fiecare proiect actual. In ala ma implic si pe ala il duc la capat. Si dupa aceea ma apuc de altu’ si de altu’ si asa mai departe”, marturisea regretatul actor.

Ioan Gyuri Pascu s-a născut, la 31 august 1961, la Agnita, judeţul Sibiu. A absolvit Facultatea de Filologie, secţia română-spaniolă, din cadrul Universităţii din Cluj-Napoca. A debutat în 1978, în trupa „Trandafirii Negri”, din Mediaş – vocal şi chitară ritmică. În 1987 a devenit membru în grupul „Divertis”, alături de care a încântat publicul timp de peste 20 de ani, participând la multe spectacole live, emisiuni de radio şi televiziune. În 1992 a format trupa „Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers”, cu care participă la festivaluri internaţionale de jazz şi blues, precum şi la festivaluri de rock. În 1992 înfiinţează, împreună cu Daniela Marin, prima casă de discuri independentă din ţară, „Import Service Tempo”, denumită ulterior „Tempo Music”. Ioan Gyuri Pascu a jucat în filmele „O vară de neuitat” în regia lui Lucian Pintilie şi „Occident” (2002), regizor Cristian Mungiu.

Ioan Gyuri Pascu a murit. Imagini de colecţie cu unul dintre cei mai iubiţi actori VIDEO

Din discografia sa menţionăm: „Mixed Grill’ (1993), „Maşina cu Jazzolină” (1994), „Gânduri nevinovate” (1997), „Lasă” (2000), „Stângul de a visa” (2002), „Prinde o stea” (2003), „Jocul de-a joaca” (2006) ş.a. În 2007 îi apare albumul „La jumătatea vieţii”. A plecat din grupul Divertis în 2007 şi s-a ocupat de spectacole, piese de teatru şi turnee prin ţară. A fost protagonist în spectacolul „Vicontele” de Eugen Ionescu, în regia Luminiţei Văleanu – spectacol muzical cu păpuşi (în coproducţie cu Teatrul de Păpuşi „Puck”), care a avut premiera în deschiderea stagiunii 2007-2008 a Teatrului Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. La acest spectacol Ioan Gyuri Pascu a semnat şi muzica.

A jucat în rolul lui Cadâr, din „Take, Ianke şi Cadâr” de Victor Ioan Popa, în regia lui Doru Ana, efectuând numeroase turnee cu această piesă. Din toamna lui 2009 s-a alăturat din nou echipei „Divertis”, acum „Divertis: Land of Jokes”, în rolul „Nemuriciului”. În decembrie 2009, a fost invitatul special al celebrului Harlem Gospel Choir, într-un proiect inedit, dedicat special publicului român, spectacolul fiind inclus în turneul mondial „Concert of Hope/Remembering Michael Jackson”. Din 2011 face parte din „Distractis Show”, un nou program, într-un stil deja consacrat: satiră politică lângă umor elegant, spontan, improvizat, foştii „Divertişi” revenind după 11 ani la televiziunea publică, unde au mai putut fi urmăriţi în perioadele 1990-1993 şi 1998-2000.