BOBOTEAZĂ 2017: Tradiţii şi obiceiuri pentru ziua în care se deschid Cerurile. Ce se întâmplă cu fetele care cad pe gheaţă?

Cunoscută şi sub denumirile "Arătarea Domnului", "Iordanul" sau "Botezul Domnului", Boboteaza se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 6 ianuarie şi marchează sfârşitul sărbătorilor dedicate naşterii lui Iisus Hristos. Boboteaza face parte din cele 12 sărbători creştine importante şi este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică. Fiindcă este o sărbătoare extrem de importantă, tradiţia spune că trebuie să se respecte cu sfinţenie obiceiurile străvechi pentru a avea un an reuşit din toate punctele de vedere.

RomaniaTV.net
04 ian. 2017, 11:03
BOBOTEAZĂ 2017: Tradiţii şi obiceiuri pentru ziua în care se deschid Cerurile. Ce se întâmplă cu fetele care cad pe gheaţă?

1. Daca in dimineata Ajunului de Boboteaza, pomii sunt incarcati cu promoroaca, acestia vor avea rod bogat.

2. Ziua de 5 ianuarie este zi de post negru, la fel ca in Ajunul Craciunului sau Vinerea Mare dinaintea Pastilor.

3. In Ajunul Bobotezei, preotii merg la casele credinciosilor pentru a le aduce, prin stropirea cu apa sfintita, binecuvantarea Sfintei Treimi.

4. De asemenea, potrivit traditiei, in ajunul Bobotezei, in casele romanilor se pregateste o masa asemanatoare cu cea din Ajunul Craciunului.

5. Sub fata de masa se pune fan sau otava, iar pe fiecare colt al acesteia se pune cate un bulgare de sare. Apoi, pe masa se asaza 12 feluri de mancare.

6. Dupa sfintirea alimentelor, o parte din mancare se da animalelor din gospodarie, pentru a fi fertile si protejate de boli.

7. Se crede ca animalele din grajd vorbesc la miezul noptii dinspre ziua de Boboteaza despre locurile unde sunt ascunse comorile.

8. Apa sfintita la biserica in ziua de Boboteaza si luata de credinciosi nu se strica niciodata.

9. La Boboteaza se sfintesc toate apele, iar preotul se duce la o apa in care arunca o cruce. Mai multi barbati se arunca in apa ca sa o aduca inapoi, iar cel care reuseste sa ajunga primul la ea primeste binecuvantarea preotului si se considera ca va avea noroc tot anul.

10. In unele zone se colinda, se fac si se prind farmecele si descantecele, se afla ursitul, se fac prorociri despre noul an.

11. Se spune ca, in noaptea de Boboteaza, tinerele fete isi viseaza ursitul. Ele isi leaga pe inelar un fir rosu de matase si o ramurica de busuioc, pe care o pun sub perna.

12. Fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in acel an.

 13. Se crede ca, daca in dimineata Ajunului de Boboteaza, pomii sunt incarcati cu promoroaca, acestia vor avea rod bogat.

14. Traditia mai spune ca la Boboteaza nu se spala rufe. In aceasta zi sunt interzise certurile in casa si nu se da nimic cu imprumut.