Ceaiuri pentru un somn odihnitor

Ai avut o zi agitată la muncă, ți-e greu să te relaxezi? Sau poate, că somnul tău este superficial, iar când te trezești dimineața nu te simți odihnită? Ei bine, o cană de ceai cald, băută cu o oră înainte de a te băga în pat, te ajută să te odihnești. 

RomaniaTV.net
26 mart. 2018, 08:25
Ceaiuri pentru un somn odihnitor

Mușețelul are proprietăți calmante

Pentru a combate stresul și oboseala, bea o cană cu ceai de mușețel neîndulcit, la o oră după cină. Infuzia se prepară din 2 linguriţe plantă uscată la 200 ml apă clocotită. Pentru a mări acțiunea sedativă și calmantă, mușețelul poate fi asociat cu valeriană, mentă, precum și cu alte plante. Astfel, poți face un ceai din 40 g mușețel, 30 g frunze de mentă și 30 g rădăcină de valeriană. O lingură din acest amestec de plante se opărește cu o ceașcă cu apă. După răcire se strecoară, se îndulcește și se bea.

Flori de tei, pentru un somn adânc

Florile de tei sunt frumos mirositoare și au efect calmant și liniştitor. Băut seara, înainte de culcare, ceaiul de tei este uşor sedativ, influențează favorabil stările nervoase și induce un somn odihnitor. Sunt eficiente și pentru reducerea tensiunii arteriale. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de flori la 250 ml apă clocotită. 

Valeriana potolește palpitațiile

Odoleanul, numit și valeriană, este cunoscut ca unul dintre cele mai bune leacuri naturale cu acțiune calmantă asupra întregului sistem nervos. Planta potolește palpitațiile inimii și aduce un somn liniștitor. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de rădăcină mărunțită la un sfert de litru apă clocotită. Se bea treptat în cursul unei zile sau seara, cu 1-2 ore înainte de somn. 

Păducelul protejează inima

Un alt remediu pentru insomnie este păducelul. Planta exercită o acțiune calmantă asupra sistemului nervos, având în același timp și proprietatea de a scădea tensiunea arterială. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de flori și frunze, peste care se toarnă 250 ml apă clocotită. După 15 minute, infuzia se strecoară. Se îndulcește și se bea în cursul zilei. 

Sunătoarea combate anxietatea

Numită și pojarniță, sunătoarea este utilă în tratarea stărilor de anxietate şi stres şi îmbunătăţeşte calitatea somnului. Infuzia de sunătoare poate fi folosită în tratamentul depresiilor ușoare. Se prepară din 2 linguri plantă mărunțită la o ceașcă cu apă clocotită. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi. 

Roinița alungă migrenele

Ceaiul de roiniță combate insomnia și migrenele, fiind indicat în tratamentul nevrozei cardiace, precum și în stările de anxietate. De asemenea, tratează depresia și îmbunătăţeşte memoria. Infuzia se prepară dintr-o lingură plantă uscată adăugată la 250 ml de apă clocotită. După 15 minute, ceaiul se strecoară şi se bea pe stomacul gol, 3 căni pe zi.

Lavanda relaxează

Ceaiul de lavandă elimină tensiunile psihice aducătoare de insomnii. Infuzia se prepară din 2 linguriţe cu plantă peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se ține acoperit 15 minute, se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se consumă 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

Slăbeşte sănătos cu ceai