Salata de vinete grecească, sirtaki în farfurie! Trucuri ca să prelungeşti aroma vacanţei de vară. După prima înghiţitură, o să mai ceri o porţie

În Grecia, găsim multe lucruri minunate, iar mâncarea este unul dintre ele. Salata de vinete este mult mai sănătoasă decât varianta noastră cu maioneză, iar caloriile sunt aproape de 4 ori mai puține. Iată cum o prepară... Yamas!

07 sept. 2023, 16:59
Salata de vinete grecească, sirtaki în farfurie! Trucuri ca să prelungeşti aroma vacanţei de vară. După prima înghiţitură, o să mai ceri o porţie

Salata de vinete, varinata grecească. Vara, nimic nu se compară cu o salată de vinete proaspăt coapte, cu aromă de fum, dar toamna este la fel de gustoasă. Sigur că salata de vinete este la fel de bună și iarna, atunci când o facem din vinete congelate, dar pentru că tot este sezonul, vă propunem o salată din vinete proaspete, inspirată din bucătăria grecească, care să vă ducă cu gândul direct la o vacanță la Mediterană.

Salata de vinete grecească nu este foarte diferită de varianta clasică pe care o știm noi din bucătăria românească, doar că are o cantitate mai mare de ulei de măsline.

Dacă vrem să pregătim acasă o mâncare gustoasă, sănătoasă și sățioasă putem face rapid o salată de vinete grecească. Aceasta este ușoară și recomandată și celor care se află la dietă. Salata de vinete se face după diverse rețete, în funcție de preferințe. Iată câteva trucuri din rețeta marilor bucătari pentru un preparat reușit.

Salată de vinete grecească
Salată de vinete grecească, sirtaki în farfurie!

Când vine vorba de salata de vinete, doamnele se întrec în tot felul de rețete. Salata de vinete grecească are o savoare aparte și este pe placul multora dintre noi. Aceasta se face rapid, cu doar câteva ingrediente, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta marilor bucătari, succesul culinar este garantat.

Zacuscă de vinete după reţeta gospodinelor din Moldova. Ingredientul secret de la bunica din Bucovina care schimbă gustul

Salata de vinete făcută după rețeta grecească este ideală de servit în sezonul de vară, dar la fel de bine poate fi consevată și la borcan pentr iarnă. Acest preparat culinar se poate servi cu pâine prăjită sau în alte combinații culinare, în funcție de preferințe.

Pe lângă acest preparat culinar guustos și sănătos putem face pentru cei dragi și o salată de orez cu ton. Pentru iubitorii de mâncăruri sățioase și sănătoase putem face rapid și niște șnițele de pui cu ou și făină. Acestea merg perfect cu o salată de vinete sau cu o salată asortată.

Pentru salata de vinete grecească vom avea nevoie de 4 vinete, 1 ceapă roșie, 1 cățel de usturoi, 120 ml de ulei de măsline, 4 lingurițe de zeamă de lămâie, sare, piper și câteva frunze de pătrunjel proaspăt. Mai întâi se coc vinetele la cuptor, apoi se lasă puțin la răcit și se curăță de coajă.

Vinetele se lasă la scurs de apă apoi se toacă foarte ușor. Se pun vinetele tocate într-un bol apoi se curăță ceapa și usturoiul și se pun la tocat la blender. Se condimentează cu sare, piper, zeamă de lămâie și un strop de ulei apoi se adaugă peste vinetele tocate.

Se pune salata din nou la blender pentru a fi mixată. La final se va obține o salată cu o textură fină și cremoasă. Se mai adaugă sare și piper după gust apoi se decorează salata cu câteva frunze de pătrnunjel proasptă tocat. Cu siguranță vom obține la final un preparat culinar gustos, sănătos și sățios. Acest deliciu se servește cu pâine de casă proaspătă și pufoasă, cu pâine prăjită sau împreună cu niște șnițele de pui fragede și aromate.

Zacuscă din vinete albe. Reţeta delicioasă pentru care te va lăuda toată lumea, ingredientul care te face să uiţi de reţetele clasice
Salata de vinete grecească are o savoare deosebită și o textură fină, fiind ideală de servit la mesele festive și nu numai. Acest preparat culinar este sănătos, ușor și se face rapid, cu doar câteva ingrediente. Salata de vinete poate fi conservată la borcan și pe timp de iarnă, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, vom reuși să păstrăm savoarea acestui preparat cât mai mult timp. În salata de vinete putem adăuga și un dovlecel fiert sau câteva bucățele de roșii proaspete, curățate de pieliță. Rețeta poate fi adaptată în funcție de preferințe. Savurosul preparat este pe placul multora dintre noi.

Chef Hadad dezvăluie secretul. Cum se păstrează cel mai bine vinetele pentru a obține o salată delicioasă

Chef Joseph Hadad a dezvăluit care este trucul pe care îl folosește în privința acestei legume foarte bogată în antocianine, un antioxidant care să găsește din plin în coaja vinetelor.

”Salată de vinete românească sau cele inspirate din Orientul Mijlociu, ca babaganous sau moutabal, vinete la grătar, mousaka de vinete, vinete umplute, și lista de rețete continuă.

De toate acestea vă puteți bucura în perioada asta și dacă tot vreți să faceți o cură de vinete, sau poate că vă faceți aprovizionarea pentru salata de vinete de la iarnă, ar fi bine și să știți cum să le păstrați pentru a le prelungi durata de viață până ajung să fie gătite, fără a risca să se strice sau deshidrateze”, a scris Chef Joseph Hadad, pe blogul său, potrivit DC News.

Astfel, susține celebrul Chef, ”vinetele se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, fiind foarte sensibile la frig.

Citește și: Mihaela Bilic dezvăluie care sunt alimentele care îngrașă cel mai mult: ”Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite”

Așa că țineți-le departe de frigider pentru a preveni deteriorarea lor din cauza temperaturilor scăzute de acolo. Adică pur și simplu, ajung să sufere de degerături, coaja să se deschidă la culoare, iar miezul să devină maro.

Și poate că vi se va părea surprinzător, dar și roșiile, care sunt rude apropiate cu vinetele, ar trebui păstrate tot la temperatura camerei.

Dacă totuși vreți să păstrați vinetele în frigider, atunci timpul maxim de ținere a lor acolo nu ar trebui să depășească 3 zile.

Locul cel mai potrivit este sertarul de legume și, pentru a preveni și mai bine deteriorarea lor, este recomandat să le țineți înfășurate în prosoape de hârtie”, a mai scris Chef Joseph Hadad.

Citește și: Mare atenție! Ce se întâmplă dacă consumi porumb fiert. Avertisment alarmant al unui medic infecționist

Salată de vinete dietetică. Mihaela Bilic a dezvăluit rețeta: „Rezultatul este așa cum v-am promis”

Salată de vinete dietetică. Mihaela Bilic vine în ajutorul nostru și propune o variantă cu foarte puține calorii. Aceasta va fi la fel de delicioasă, promite medicul nutriționist.

Care este secretul pentru o salată de vinete reușită? În primul rând, trebuie să faci vinetele direct în flăcări. Apoi, le curățăm și le lăsăm la scurs, ca să iasă din ele toată zeama aceea care este iute. Ulterior, le tocăm pe un tocător din lemn cu un cuțit de ceramică, ca să nu se oxideze, să se înnegrească. Surpriza este că adaugăm un gălbenuș de ou și puțin ulei, nu mai mult de un tur de castron, pentru că gustul și calitatea unei salate de vinete vine din frecare.”, a declarat Mihaela Bilic, pe rețelele sociale.

Salata de vinete dietetică
Mihaela Bilic a dezvăluit rețeta

Citește și: Mihaela Bilic, despre diferența dintre apa plată și cea cu bule: „Hidratează la fel, balonează diferit”. Când ar fi bine să evităm apa minerală

Salata de vinete dietetică

Mihaela Bilic propune să uităm complet la maioneza tradițională, care este obținută dintr-o cantitate uriașă de ulei și care va avea un impact negativ asupra siluetei. Mai mult, aceasta nu trebuie servită neapărat cu pâine, o putem înlocui cu ardeiul gras.

Punem vinetele într-un bol mare cu gălbenușul și ulei și frecăm cam 5, până la 10 minute. Cu cât frecăm mai mult, cu atât o să se facă ca o spumă, pentru că maioneza se face în timp ce amestecăm. Deci nu e nevoie de mult ulei, veți obține o salată de vinere dietetică și delicioasă. Încercați să o să vă convingeți. Eu folosesc ulei de floarea soarelui, ca să nu le schimb gustul.

Rezultatul este așa cum v-am promis. O salată de vinete albă, aerată și dietetică, pentru că am pus puțin ulei, înseamnă că are puține calorii. Haideți să nu mai acoperim gustul legumelor cu mult ulei, pentru că este vară și avem nevoie să ne bucurăm de mâncărurile noastre tradiționale în varianta reconfigurată. Mai am un secret, înlocuiți pâinea cu bucățele de ardei gras, iar în felul acesta gustul delicios este garantat și silueta neafectată.”, a mai dezvăluit medicul nutriționist.