Traficul auto şi şantierele de construcţii, principalii poluatori din Bucureşti

Traficul auto și șantierele de construcții sunt principalii poluatori din București iar depășirile cele mai mari ale calității aerului se înregistrează la pulberile în suspensie (PM10), atenționează reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

17 feb. 2016, 10:58
Traficul auto şi şantierele de construcţii, principalii poluatori din Bucureşti

În același timp, instituția aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) precizează că, la ora actuală, stațiile de monitorizare a calității aerului ‘nu funcționează la întreaga capacitate, dar nici nu sunt oprite complet’, urmând ca, în perioada următoare, întreaga Rețea de Monitorizare a calității aerului din Municipiul București să fie optimizată, iar echipamentele automate de analiză să fie înlocuite complet, notează Agerpres.

„Datele de calitate a aerului pe anul trecut sunt încă în curs de certificare. După validarea preliminară făcută de Agenția pentru Protecția Mediului București, au reieșit depășiri doar pentru poluantul PM10, pentru care au fost înregistrate mai mult de 35 zile de depășiri la stațiile Cercul Militar (41 depășiri) și Lacul Morii (37 depășiri). Pentru ceilalți poluanți monitorizați nu s-au înregistrat probleme deosebite. Stațiile de monitorizare nu funcționează la întreaga capacitate, dar nici nu sunt oprite complet, în fiecare stație existând echipamente care funcționează și altele care sunt defecte, acestea urmând a fi înlocuite în acest an”, subliniază ANPM.

Potrivit instituției, la ora actuală, Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului din Municipiul București este în curs de modernizare, iar acest proces ar urma să fie încheiat până la finele acestui an.

‘Rețeaua de Monitorizare a calității aerului din Municipiul București este în curs de optimizare, echipamentele automate de analiză urmând a fi înlocuite complet în perioada imediat următoare. Conform contractului încheiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Orion Europe, o parte dintre echipamente au fost deja livrate și instalate la sfârșitul anului 2015, urmând ca restul echipamentelor să fie puse în funcțiune la începutul anului 2016’, conform ANPM.

În ceea ce privește principalele cauze ale poluării din Capitală, reprezentanții Agenției menționează că traficul auto și șantierele de construcții sunt pe primele locuri ale listei.

„Principala sursă de poluare a aerului în București o constituie traficul auto, urmată de emisiile de praf produse de șantierele de construcții. Primul program integrat de gestionare a calității aerului a fost aprobat în anul 2008, iar în anul 2010 a fost revizuit și aprobat prin HCGMB 234/2010. Măsurile propuse în cadrul acestui program vizează în special reducerea poluării cauzată de autovehicule, creșterea suprafețelor de spații verzi, controlul șantierelor de construcții etc. Pe parcursul derulării acestui program s-a remarcat o îmbunătățire continuă a calității aerului, în sensul scăderii concentrațiilor medii anuale sub valorile limită, însă au existat în continuare la unele stații mai mult de 35 de zile de depășire ale valorilor limită pentru particule PM10. Ultimele modificări legislative în domeniul calității aerului au condus la necestitatea înlocuirii vechilor programe de gestionare a calității aerului, cu noi planuri de calitate a aerului elaborate și asumate de autoritățile publice locale, în speță Primăria Municipiului București. Acest plan de calitate a aerului este în curs de elaborare, iar primul draft va fi disponibil în prima jumătate a anului curent”, notează sursa citată.