Cum să îţi amenajezi grădina în această primăvară ca rezultatul să fie spectaculos

Primavara, amenajarea unei gradini de succes, mai cu seama a uneia frumoase si functionale, implica doua categorii de activitati: obligatorii si cu caracter optional. Este cat se poate de logic: nu te poti preocupa de estetica atata vreme cat cerintele elementare ale plantelor nu au fost inca satisfacute.

25 apr. 2016, 12:41
Cum să îţi amenajezi grădina în această primăvară ca rezultatul să fie spectaculos

Din acest motiv, foarte important este ca cele doua directii sa fie indeplinite, pe cat posibil, simultan, scrie gradinamea.ro. O prima operatiune ce trebuie efectuata in gradina primavara este tunderea pomilor fructiferi. Perioada optima este sfarsitul lunii februarie, inceptul lunii martie. Aceasta operatiune obligatorie necesita cateva cunostinte intrucat o taiere necorespunzatoare duce la deteriorarea pomului si scaderea productivitatii.

Citeşte şi Locuri ciudate pe Planetă: Grădina de roci cu forme stranii de la Bisti Badlands

Tunderea trebuie realizata astfel incat pomul sa nu sufere de frig sau inghet in urma ranilor cauzate de taiere. Merii si nucii, asadar, pot fi tunsi mai devreme, pe cand piersicii, caisii si prunii mai tarziu. Taie crengile rupte care atarna prea evident si aplica un strat de var pe primul metro de tulpina, pentru a-i proteja impotriva omizilor. Toaleteaza, de asemenea, plantele arbust – cum este azaleea – care infloresc primavara, insa obligatoriu dupa prima inflorire.

Tot in categoria operatiunilor obligatorii intra si saparea si impartirea plantelor perene de vara cu cele de toamna. In jurul acestora puteti adauga un strat de rumegus pentru a facilita mentinerea umezelii la radacini.

Primavara este momentul oportun sa repui in functiune masina de tuns iarba. Taie circa o treime din inaltimea gazonului si hraneste-l (fiindca acum este momentul!) cu un fertilizant cu actiune lenta. In sfarsit, daca doresti sa obtii un efect vizual spectaculos, iti poti transforma curtea, sau o parte a ei, intr-un spatiu atractiv mizand pe efectul vizual produs de alternanta dungilor de iarba cu cele de pietris.

Citeşte şi Pregăteşte-ţi grădina pentru iarnă. Ce trebuie să faci acum pentru a te bucura de ea la vară

O pardoseala din lemn, destinata spatiilor exterioare, este o idee excelenta pentru a imbina utilul (partea practica) cu placutul (luxul). Odata instalata in zona din curte destinata relaxarii, poti scoate din garaj si mobilierul de gradina, sau in cazul in care nu dispui de asa ceva, sa achizitionezi unul nou.

In afara de traditionalele sacune din lemn ori metal si de masa, fotoliile rotunde confectionate din materiale moi pot fi o solutie viabila, cu conditia sa fie protejate de intemperii (ploaie, etc).