Fiţi atenţi cu ce VITEZĂ circulaţi. Amenzile pot ajunge şi la ZECI de MII de EURO

Un om de afaceri milionar a primit o amendă de circulaţie puţin spus usturătoare. Pentru că a depăşit cu 23 de kilometri pe oră limita de viteză de pe drumul respectiv, bărbatul va avea în contul său bancar mai puţin cu 54.000 de euro.

05 mart. 2015, 18:41

Chiar dacă pare ciudată în privinţa valorii colosale, această amendă îşi are rădăcini într-o istorie mai veche a regulilor de circulaţie rutieră, datând din 1921.

Sistemul finlandez de aplicare a amenzilor rutiere, ce funcţionează prin aplicarea „pedepselor progresive”, are ca bază venitul impozabil al celui care se face vinovat de încălcarea regulilor de circulaţie.

În cazul de faţă, milionarul Reima Kuisla, care s-a încumetat să circule cu 103 kilometri pe oră într-o zonă unde limita de viteză era de 80 de km pe oră, a avut ca bază de calcul al amenzii venitul de 6,5 milioane de euro, după impozitare, potrivit documentelor fiscale pe anul 2013, scrie The Guardian în ediţia electronică.

Citeşte şi Ţara în care AMENZILE de circulaţie depind de avere. Vezi suma COLOSALĂ plătită de un milionar VITEZOMAN

Aceasta nu este însă cea mai mare amendă rutieră din Finlanda sau din alte ţări care au un asemenea sistem. În 2002, directorul executiv al companiei Nokia a primit o amendă de 116.000 de euro pentru că a gonit cu motocicleta lui, Harley Davidson, depăşind limita de viteză.

Când un contravenţionist rutier este prins de poliţişti, acesta trebuie să raporteze venitul real de care dispune. În trecut, poliţiştii rutieri aveau probleme cu calculul acestor amenzi, pentru că oamenii minţeau asupra venitului lor real. Dar prin noile tehnologii de transmitere rapidă a informaţiilor, poliţistul poate verifica aproape instantaneu dacă un contravenţionist şi-a declarat sau nu venitul real. Sistemul amenzilor progresive se aplică şi în Germania şi Suedia, iar o amendă similară a fost semnalată înurmă cu câţiva ani în Elveţia.