Fukushima: Japonia va crea un zid de gheaţă subteran pentru a bloca apa contaminată

Autoritatea pentru siguranţă nucleară japoneză a aprobat luni proiectul unui 'zid de gheaţă' subteran pentru a încetini acumularea de apă radioactivă în subsolul centralei de la Fukushima Daiichi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
26 mai 2014, 12:45
Fukushima: Japonia va crea un zid de gheaţă subteran pentru a bloca apa contaminată

Autoritatea a examinat planurile propuse de societatea Tokyo Electric Power (Tepco, care exploatează centrala avariată în martie 2011) în vederea începerii lucrărilor în iunie, a anunţat un oficial al organizaţiei.

Proiectul, finanţat de guvern, constă în crearea unui fel de ‘zid de gheaţă’ de 1,5 km lungime cu ajutorul canalizărilor umplute cu lichid refrigerat pentru a bloca scurgerile.

Scopul este de a evita ca apa curată de pe colinele din jur să nu treacă pe sub acest obiectiv. În prezent, apa nepoluată circulă fără oprire pe sub Fukushima Daiichi, unde se amestecă cu apa utilizată în special pentru răcirea reactoarelor şi care este radioactivă. Prin crearea acestui zid, Tepco ar dori să împiedice acest fenomen.

‘Avem preocupări, dar nu sunt probleme majore şi am concluzionat că Tepco poate demara parţial acest proiect’, a explicat oficialul citat sub rezerva anonimatului.