Toţi turiştii blocaţi în peştera din Munţii Apuseni, scoşi la suprafaţă după aproape şapte ore UPDATE

Toate cele 11 persoane - doi adulţi şi nouă adolescenţi - blocate în Peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni de aproape şapte ore au fost scoase la suprafaţă, luni seară, de salvatorii speologi. Cei 11 au fost preluaţi de echipaje medicale pentru ca starea lor de sănătate să fie evaluată.

22 aug. 2016, 13:36
Toţi turiştii blocaţi în peştera din Munţii Apuseni, scoşi la suprafaţă după aproape şapte ore UPDATE

UPDATE. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Alina Marescu, a declarat, pentru News.ro, că cele 11 persoane – doi adulţi şi nouă adolescenţi – blocate în Peştera Huda lui Papară au fost recuperate de salvatorii speologi.

Cei 11 au fost preluaţi de echipaje medicale pentru a le fi evaluată starea de sănătate, însă primele informaţii arată că toţi sunt teferi şi nevătămaţi.

”Toţi au fost scoşi teferi şi în siguranţă din peşteră. Vor fi totuşi evaluaţi de echipele medicale mobilizate la faţa locului. Menţionăm că Peştera Huda lui Papară este închisă pentru turişti, însă poate fi vizitata doar sub supravegherea unor speologi acreditaţi cu experienţă”, a spus Alina Marescu.

Potrivit sursei citate, cele 11 persoane urmează să fie transportate la pensiunea din zonă, unde sunt cazaţi, iar în paralel vor fi făcute verificări pentru a se stabili dacă vizita acestora în peşteră s-a făcut cu respectarea condiţiilor legale. 


UPDATE. Una dintre persoanele rămase blocate în Peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni a fost scoasă la suprafaţă de salvatorii speologi după aproape cinci ore, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu. Ea a precizat că echipele de intervenţie au găsit 11 persoane în interiorul peşterii, deşi autorităţile anunţaseră iniţial că este vorba despre nouă oameni blocaţi. 

Nouă speologi au rămas blocaţi în peştera Huda lui Papară, aflată pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua, după ce o viitură a inundat, luni, interiorul, ca urmare a unor precipitaţii abundente.

Potrivit agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Unirea Alba, Alina Marescu, a declarat că, potrivit unui apel făcut la 112, în peşteră au rămas blocate nouă persoane, surprinse de debitul crescut al apei. Doi speologi de la Salvaspeo Cluj urmează să se deplaseze la faţa locului pentru a evalua situaţia din interiorul peşterii.

ISU a trimis în apropiere de peşteră o autospecială de intervenţie şi o ambulanţă SMURD, a menţionat Marescu.

Tot ca urmare a precipitaţiilor, traficul pe DN 75, care face legătura între Cîmpeni şi Turda, a fost întrerupt luni în zona localităţii Sălciua, după ce pe carosabil au ajuns aluviuni de pe versanţi, în urma precipitaţiilor. Circulaţia a fost reluată la scurt timp pe un sens de mers, a menţionat purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, Luminiţa Prodan.

Citeşte şi: Zeci de turişti, blocaţi pe trasee din Bucegi din cauza viiturilor şi a ploii

În urmă cu șase ani, trei speologi au rămas blocați, timp de mai multe ore, în Huda lui Papară, cea mai lungă peșteră din Munții Trascăului, tot în urma unei viituri.

Situată în partea de nord-vest a Munților Trascăului, este considerată una dintre cele mai interesante peșteri din Munții Apuseni. Aici hibernează cea mai mare colonie de lilieci din Europa, circa 84.000 de indivizi din nouă specii. Huda lui Papară este cea mai lungă și denivelată peșteră din Munții Trascăului. Începând din 1954, un grup de speologi clujeni au explorat și cartat peștera, publicând harta în 1969. Din 1979, clubul de speologie „Polaris” Blaj a început explorarea și recartarea peșterii, reușind în 1986 să realizeze amenajarea turistică. De câțiva ani, peștera nu mai poate fi vizitată.