UNSAR: „Service-urile vor monopol pe evaluarea daunelor auto. ASSAI nu este reprezentativă naţional”

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania – UNSAR, in urma articolelor aparute in ultimele 48 de ore, privind presupusele solutiile tehnice de reparare a unor piese la care ar recurge societatile de asigurare din Romania.

17 iun. 2015, 13:24
UNSAR: „Service-urile vor monopol pe evaluarea daunelor auto. ASSAI nu este reprezentativă naţional”

– Asociațiile de service-uri, precum ASSAI, care are în componență numai 12 service-uri, nu sunt reprezentative la nivel național și nu pot oferi cifre și procente reprezentative pentru piață, în condițiile în care, potrivit Registrului Auto Român, la ora actuală funcționează aproape 10.000 de ateliere.

– Societățile de asigurări din România emit soluții tehnice de reparații exclusiv în baza evaluărilor efectuate de inspectorii de daune, iar acestea pot fi verificate, ulterior, de orice evaluator independent. Soluțiile tehnice diferă, de la caz la caz, în funcție de amplitudinea incidentelor.

– Din păcate, anumite service-uri nu urmăresc altceva decât să-și comercializeze piesele, cu adaosurile comerciale de rigoare. Sunt aceleași service-uri care practică adaosuri de până la 400% față de prețurile calculate de softuri utilizate la nivel internațional.

–  Aceste service-uri auto, reunite în așa-zise asociații reprezentative, nu vizează decât să capete prin lege monopolul absolut asupra operațiunilor de evaluare a daunelor auto. Acești experți, susținuți de service-uri, vor avea întotdeauna tendința de supraevaluare a daunelor, lucru care se va reflecta, în cele din urmă, în costul polițelor de asigurare. 

UNSAR reprezinta interesele a 26 societati de asigurare, respectiv 95% din piata asigurarilor (dupa volumul de prime brute subscrise).