Aberaţia legii: Ţara în care FEMEIA-MINISTRU nu îşi poate lua NICIO ZI de CONCEDIU de maternitate

Birgitta Ohlsson, ministrul suedez al Afacerilor Europene, aflată în ultima lună de sarcină, a deplâns marţi faptul că nu are dreptul să-şi ia concediu de maternitate, deşi Suedia ocupă un loc de vârf în ierarhia ţărilor care respectă drepturile femeilor.

RomaniaTV.net
07 mai 2014, 06:01
Aberaţia legii: Ţara în care FEMEIA-MINISTRU nu îşi poate lua NICIO ZI de CONCEDIU de maternitate

„Faptul că am propus în trecut să se poată lua un concediu pentru maternitate şi în calitate de ministru nu este un secret”, a declarat ea postului de radio public SR. „În Suedia nu se poate, contrar a ceea ce se petrece – de exemplu – în Norvegia”, a adăugat ea.

Miniştrii nu beneficiază de regimul clasic al salariaţilor suedezi, care prevede 480 de zile concediu pentru creşterea copilului, împărţit între cei doi părinţi, cu maximum 420 de zile pentru mamă.

Ohlsson, care la 38 de ani îşi aşteaptă cel de-al doilea copil, era întrebată despre extrema raritate a întreruperii muncii miniştrilor, într-o ţară totuşi reputată cu privire la aplicarea regulilor de asigurare în caz de boală, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Bărbaţii care au GRIJĂ de COPII au mai mult SÂNGE în VINE

Ea a răspuns că este obiceiul ca miniştrii, chiar bolnavi, să continue să muncească. „În calitate de angajaţi ai statului se aşteaptă de la noi să fim tot timpul în serviciu”, a explicat ea.

În Norvegia, sub guvernul de centru-stânga aflat la putere până în 2013, mai mulţi miniştri-bărbaţi au luat concedii mai multe luni pentru creşterea copiilor, în special cei ai justiţiei, învăţământului superior şi al copilăriei. Acesta din urmă, Audun Lysbakken, îşi luase un concediu de 4 luni în 2010.

În schimb în Franţa, ministrul justiţiei Rachida Dati a provocat o polemică în 2009 când a revenit la muncă după doar cinci zile de când născuse.