BEC: Deţinuţii pot vota cu urna specială la locale, dacă au domiciliul pe raza secţiei unde e penitenciarul

Persoanele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau cele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale pot vota la alegerile locale prin intermediul urnei speciale, dacă au domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială, iar în cazul municipiului București, în sectorul pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deținere, potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central.

20 apr. 2016, 18:28
BEC: Deţinuţii pot vota cu urna specială la locale, dacă au domiciliul pe raza secţiei unde e penitenciarul

Potrivit hotărârii BEC, adoptate în ședința de miercuri, cu suficient timp înainte de ziua votării, directorii penitenciarelor și ai locurilor de deținere sunt obligați să aducă la cunoștința alegătorilor deținuți în baza unui mandat de arestare preventivă sau care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale, faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale, dacă au domiciliul sau reședința în respectiva unitate administrativ-teritorială, la alegerile locale din iunie.

Cererile de votare prin intermediul urnei speciale se fac în scris și se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deținere, cel mai târziu în preziua votării. Cererea trebuie datată și semnată olograf și va cuprinde numele, prenumele, data nașterii, codul numeric personal, domiciliul, seria și numărul actului de identitate.

Potrivit BEC, cel mai târziu în ziua votării, până la ora 10,00, directorul penitenciarului sau al locului de deținere asigură depunerea cererilor la biroul electoral al secției de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul sau locul de deținere respectiv.

În cazul în care într-un penitenciar se solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale de mai mult de 200 de persoane aflate în detenție, cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi depuse, cel mai târziu în preziua votării, până la ora 20,00, la mai multe secții de votare din localitatea în care se află penitenciarul, stabilite prin decizie a biroului electoral de circumscripție a unității administrativ-teritoriale pe raza căreia se află penitenciarul sau a biroului electoral al sectorului municipiului București, după caz.

Potrivit hotărârii BEC, în ziua votării, directorul penitenciarului sau al locului de deținere, după caz, permite accesul echipei biroului electoral al secției de votare care se deplasează cu urna specială și cu o ștampilă cu mențiunea „VOTAT”, buletine de vot și timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea, în spațiul anume amenajat pentru scrutin, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului.

Deținuții pot vota numai în baza unui act sau document de identitate valabil. În acest sens, directorul penitenciarului sau al locului de detenție, după caz, îi eliberează temporar, numai pentru exercitarea dreptului de vot, actul sau documentul de identitate valabil aflat în dosarul individual.

Persoanele asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu, votează prin intermediul urnei speciale, în condițiile în care formulează o cerere în acest sens către biroul electoral al secției de votare la care sunt arondate potrivit domiciliului. Cererea va fi însoțită de o copie a hotărârii judecătorești în baza căreia s-a dispus măsura arestului la domiciliu.

Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare vor dispune măsurile necesare, astfel încât la ora încheierii votării — ora 21,00 — urna specială să se afle în sediul biroului electoral al secției de votare.