Bulgaria: Borisov avertizează că se conturează tot mai mult posibilitatea unor noi alegeri anticipate

Fostul premier conservator bulgar Boiko Borisov, al cărui partid GERB s-a situat pe primul loc la alegerile parlamentare anticipate de pe 5 octombrie, dar nu a obţinut majoritatea, a avertizat luni asupra riscului unui nou scrutin dacă negocierile pentru formarea unei coaliţii nu se vor finaliza cu un acord, transmite AFP.

20 oct. 2014, 16:30
Bulgaria: Borisov avertizează că se conturează tot mai mult posibilitatea unor noi alegeri anticipate

‘Alegerile sunt aproape inevitabile’, a spus fostul premier conservator bulgar Boiko Borisov, după două săptămâni de la alegeri, timp în care nu s-a reuşit alcătuirea unei coaliţii guvernamentale. El a estimat că până pe 27 octombrie, data şedinţei inaugurale a noului legislativ, va şti dacă formaţiunea sa de centru-dreapta este în măsură să constituie un guvern, chiar şi minoritar.

În urma alegerilor de pe 5 octombrie, al doilea scrutin anticipat în mai puţin de doi ani, a rezultat cel mai fragmentat legislativ din perioada postcomunistă. Formaţiunea GERB a obţinut 84 de mandate şi mai are nevoie de sprijinul a 37 de parlamentari pentru a avea susţinerea majorităţii.

Borisov a precizat că ‘singurul partener indiscutabil’ într-o posibilă coaliţie condusă de GERB este Blocul Reformator, care a obţinut 23 de mandate şi face de asemenea parte din grupul Partidului Popular European (PPE). El a mai vorbit despre o ‘largă coincidenţă de obiective’ cu naţionaliştii moderaţi din Frontul Patriotic, care au 19 locuri în parlament. În declaraţiile sale anterioare, Boiko Borisov a exclus orice alianţă cu Partidul Socialist şi cu formaţiunea MDL, a minorităţii turce.

La rândul său, preşedintele Rosen Plevneliev, a calificat drept ‘inacceptabilă’ perspectiva unor noi alegeri şi a cerut partidelor să facă tot posibilul pentru a ajunge la un acord politic ‘bazat pe un program de reforme’.

Viitorul executiv de la Sofia va trebui să gestioneze dosare dificile, precum criza din sistemul bancar, deblocarea fondurilor europene, precum şi iniţierea unor reforme nepopulare în educaţie, sănătate şi în sistemul de pensii.